25 éves a kékesdi Kolping Család Egyesület

25 éves a kékesdi Kolping Család Egyesület

Ünnepi szentmisén adtak hálát az eltelt negyed század kegyelmeiért a pécsváradi plébániához tartozó, 166 főnyi lélekszámú Kékesd település Szent Mihály-templomában a helyi Kolping közösség tagjai január 27-én.

A szentmise főcelebránsa Lovász Zsolt plébános volt, koncelebrált Antal Géza címzetes apát, nyugalmazott lelkipásztor, a közösség korábbi plébánosa, valamint Kajtár Edvárd egyházmegyés pap, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológiai tanára.

A Kolping mozgalom Kolping Adolf (1813–1865) katolikus pap nevéhez fűződik, aki 1849-ben hívta életre a Katolikus Legényegyletet, mellyel fiataloknak kívánt segítséget nyújtani közös művelődés és önsegélyezés megszervezésével. A társadalom megváltoztatását az egyes emberek megváltoztatása által akarta elérni. Célja elkötelezett keresztények nevelése volt, akik képesek felelősen helytállni a családi életükben, a hivatásukban és a társadalomban. Szándéka szerint a kereszténységet életszerűen és bátran be kell vinni a gyakorlati életbe.

Magyarországon 1856 májusában a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban személyesen alapította meg az első egyesületet. Ma 72 Kolping Család Egyesület működik hazánkban, plébániaközösségekhez kötődve.

Kungl Jánosné, a Szent Mihályról elnevezett kékesdi Kolping Család Egyesület alapítója köszöntötte a megjelenteket, méltatva az elmúlt 25 év történéseit, közte a kékesdi Szent Mihály-templom összefogás és küzdelmek árán történt felépítését.

Hírdetés

A szentmise homíliájában Lovász Zsolt plébános a szentírási olvasmányok magyarázatában arra figyelmeztetett, hogy életünk útján ne a földi gondok halmozzanak el bennünket, ne a nehézségeken törjük a fejünket, hanem azon, amire meghívott minket az Isten. Mint fogalmazott, a keresztény ember szabad ember, az öröm embere, egyben tanúságtevő ember is.

A vihar lecsendesítéséről szóló evangéliumi részlet üzeneteként a plébános kiemelte: Jézust a tanítványok magukkal vitték (vö. Mk 4,36). Mi hogyan tudjuk magunkkal vinni Jézust a mindennapi életünkben? – tette fel a kérdést a szónok, majd hozzátette: a szentáldozással, melyben Jézus az Eucharisztia kenyerével és borával bele akar épülni a testünkbe, életünkbe, de Jézus Krisztust visszük magunkkal akkor is, amikor magunkkal viszünk egy mondatot a szentmise igeliturgikus részéből, mert a Szentírás szava ma is eleven és alakítja az életünket – zárta elmélkedését a jubiláló közösség plébánosa.

Az évfordulót ünneplő szentmise a Szent Mihály-imával ért véget, majd a találkozó szeretetvendégséggel zárult.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »