22 éves csúcson az infláció: májusban 12,6%-kal nőttek az árak

22 éves csúcson az infláció: májusban 12,6%-kal nőttek az árak

Szlovákiában 2000 júniusa óta nem nőttek olyan gyorsan az árak, mint az elmúlt hónapban. Májusban 12,6 százalékos éves drágulást mért a Statisztikai Hivatal. Az élelmiszer-, az üzemanyag- és az energiaárak növekedése továbbra is a nyugdíjasokat sújtja a legnagyobb mértékben.

Szlovákiában a Statisztikai Hivatal elemzői már a harmadik egymást követő hónapban mértek kétszámjegyű éves inflációt, amelynek az üteme ráadásul folyamatosan gyorsul. Míg tavaly januárban csupán 0,7 százalékkal nőtt az árszint az egy évvel korábbihoz képest, idén januárra ez 8,4 százalékra ugrott, és azóta is hónapról hónapra emelkedik. Februárban 9, márciusban 10,4, áprilisban 11,8, májusban 12,6 százalékos inflációt mért a Statisztikai Hivatal.

„Különösen az élelmiszer-, az üzemanyag- és az energiaárak emelkednek. Többet kell fizetnünk azonban az éttermekben és a kávézókban, a szálláshely-szolgáltatásokért, de a ruházatért és a lábbeliért is”

– mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Éves összehasonlításban mind a 12 megfigyelt ágazatban nőttek az árak.

„Az élelmiszer 16,6%-kal drágult az egy évvel korábbihoz képest, amihez leginkább a hús (16,5%), a kenyér és gabonafélék (18,8%), valamint a tej, sajt és tojás (17,4%) árugrása járult hozzá”

Hírdetés

– mondta el Morháčová, aki szerint a leglátványosabb, több mint 40 százalékos drágulást azonban az étolaj esetében mérték, és csaknem 20 százalékkal fizetünk többet a zöldségért is.

A szlovákiai háztartások kiadásainak a legnagyobb részét a lakhatási költségek teszik ki, amelyek májusban 15,6%-kal nőttek az előző évhez képest. A drágulás ebben a szegmensben elsősorban a lakbérek és a lakhatással kapcsolatos szolgáltatások árának nagyjából 20 százalékos növekedésével magyarázható, de a villamos energia, a gáz és a hőenergia ára is átlagosan 15,7%-kal nőtt. Nem állt le az üzemanyagok drágulása sem. Épp ellenkezőleg, az egy évvel korábbihoz képest a tankolás most csaknem 37 százalékkal drágább. És ha ez még nem lenne elég, az éttermi szolgáltatásokért 13,5, a szálláshely-szolgáltatásokért pedig 8,3%-kal fizetünk többet.

A folyamatosan gyorsuló infláció a legnagyobb érvágást továbbra is a nyugdíjas háztartásoknak okozza. A Statisztikai Hivatal szerint ez utóbbiak esetében az úgynevezett nyugdíjas infláció 13,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az alacsony jövedelmű háztartások esetében 12,7, az alkalmazotti háztartások esetében pedig 12,5%-os inflációt mértek. „A mostani áremelkedést azonban mindenki megsínyli, mivel ezúttal hirtelen és látványos árugrásról van szó, miközben az árak gyorsabban nőnek, mint a bérek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legtöbb munkavállaló idén átlagosan kevesebb árut és szolgáltatást engedhet meg magának a fizetéséből, mint tavaly” – mondta el Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban?

„Az infláció idén meglehetősen magas lesz, becsléseink szerint az éves átlag 10% fölött mozog majd. Ez azt jelenti, hogy a szlovákiai családok az elkövetkező hónapokban még többet fizetnek majd az élelmiszerekért, az üzemanyagért, az energiáért és az építőanyagokért. Az igazat megvallva, nem számítunk arra, hogy a közeljövőben bármi ára is csökkenhetne az egy évvel korábbihoz képest”

– vallja Sadovská.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »