Tizenöt százalékkal, rekordmagasságba emelkedett a földgáz ára hétfőn az európai nagykereskedelmi piacon. Az euró ezzel párhuzamosan látványos gyengült – közölte az M1 Híradó. Eközben Amerikában 14 éves csúcsra emelkedett a földgáz ára.

Egyre többen tartanak attól, hogy Oroszország szeptembertől teljesen leállítja az Európába irányuló gázszállításokat. Az már biztos, hogy az Északi Áramlatot augusztus végén megint lekapcsolják. Igaz, a Gazprom bejelentése szerint csak három napra, karbantartás miatt. Ha ezután sem indulna újra a gázszállítás a vezetéken, az tovább nehezítené az európai gazdaságot.

Szakértők szerint az ettől való félelem is gyengíthette az eurót hétfőn, amely egy hónapon belül másodszor csökkent egy dollár alá. Legutóbb júliusban volt ilyen gyenge a közös európai deviza, amikor a Gazprom először kapcsolta le az Északi Áramlat 1 gázvezetéket.

Eközben hétfő reggel az amerikai határidős földgázügyletek is megugrottak, és új, 14 éves csúcsot érek el, mivel az Európában is hirtelen megemelkedtek az árak – számolt be a Zero Hedge hírportál.

Hírdetés

A Bloomberg szerint az Északi Áramlat 1 kulcsfontosságú vezetéke háromnapos karbantartás miatt augusztus 31-én újra le fog állni, ami ismét felveti az aggodalmakat, hogy a vezeték nem indul újra a tervek szerint a munkálatok után.

Az európai árváltozás az orosz döntésnek köszönhető. A vezeték leállítása addig fokozza a félelmeket, amíg a korábban robbanás miatt leállított amerikai Freeport LNG-terminál októberben újra üzembe nem áll. Addig azonban a fűtő- és erőművekhez használt üzemanyag amerikai exportja iránti kereslet felerősödhet.

Forrás: Zero Hedge

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »