2023-ban több lány született a komáromi kórházban

2023-ban több lány született a komáromi kórházban

Nyitókép: AGEL

Az AGEL komáromi kórházában tavaly összesen 731 baba született. A 2022-es évvel ellentétben, amikor több fiú született, mint lány, a 2023-as évben a lányok kerültek túlsúlyba. A 731 újszületből  359 volt a fiú és 372 a kislány.

Hat esetben vittek haza a szülők ikreket.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az ország más, esetenként távolabbi helyeiről is érdeklődnek édesanyák szülészetünk iránt. Ez is bizonyítja az anyáknak nyújtott egészségügyi ellátás minőségét, melyet garantálunk”

– mondta MUDr. Mamoun Amr, az AGEL Komáromi Kórház szülészeti és nőgyógyászati ​​ osztályának főorvosa.

A legnépszerűbb lánynevek 2023-ban a Vivien, Viktória, Luca, és a Lilien voltak. A fiúnevek között az Ádám, Noel, Daniel és a Levente győzött.

Hírdetés

Megjelentek azonban a nem hagyományos babanevek is, mint például a Karim, Kolos, Ozan, Kilian és a lányoknál pedig a Kendra, Kirilla, Niara, Nalani, Sezina, Tessa.

A komáromi kórház számos kedvezményt, lehetőséget nyújt a várandós anyáknak. A szülés előtt álló anyák egy tanfolyam keretében testi-lelki felkészítésben vehetnek részt, ahol okleveles szakdolgozó, valamint szoptatási tanácsadó foglalkozik velük, és arra irányítják a figyelmet, hogy az anyák pozitívan álljanak a szüléshez, és az utána következő hathetes időszakhoz.

A kórház támogatja az anya és a gyermek közötti közvetlen, azonnali kapcsolatot is. Ezt jelöli a bonding fogalom, ami erős érzelmi köteléket jelent az anya és a gyermek között, mely azonnal a születés után alakul ki. E kötelék kialakulásának alapja, hogy a gyermeket a szülés után azonnal ráhelyezik a szülőanya testére, tehát a „bőr a bőrrel” érintkezik – az anya testében ilyenkor jelentős hormonális változás történik.

A bonding alkalmazásának köszönhetően az újszülött könnyebben túljut születési folyamat nehézségén, a szülő nő pedig könnyebben lép az anyaság világába.

Mindezeken túl a komáromi kórház szülés utáni rehabilitációs szolgáltatásokat is nyújt. A rehabilitáció folyamatában már a szülés utáni első napon a megkezdik rekeszizom-légzés aktiválását – összpontosítva a helyes légzési technikára – összefüggésben a bél-perisztaltika aktiválására, valamint beiktatják az értornát, a megfelelő ér- és nyirokműködés céljából.

Körkép.sk, AGEL sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »