2010 óta annyian még nem vándoroltak el Magyarországról, mint tavaly

2010 óta annyian még nem vándoroltak el Magyarországról, mint tavaly

33 700-an vándoroltak ki az elmúlt évben Magyarországról – vette észre a 444.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss éves adatsorában.

A közel 34 ezres előzetes adat olyan súlyt jelent, mintha Mosonmagyaróvár teljes népessége külföldre költözött volna.

A KSH a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartása és a NEAK taj-nyilvántartása alapján összesítette a kivándorlók számát, továbbá közzétették a fontosabb kivándorlási célországokat is.

Az előzetesen publikált számok alapján a legtöbb ember, vagyis az érintettek fele Ausztria mellett döntött, nyolcezren pedig Németország felé vették az irányt. Rajtuk kívül az Egyesült Királyságba kilencszáz magyar vándorolt ki, míg a fennmaradó kilencezer ember egyéb országba távozott.

A 2023-as elvándorlási adat a legmagasabb 2010 óta.

Noha 2014-ben és 2015-ben volt már 30 ezre meghaladó az országot elhagyók száma, a többi esztendőben nem lépte túl ezt a határt a számuk (sem).

Hírdetés

Összességében a 2010 óta eltelt 14 évben,

tehát a Fidesz-KDNP alkotmányos többségének kormányra kerülésétől kezdve 324 179 magyar vándorolt ki az országból, ez pedig több, mint Debrecen és Nyíregyháza lakosainak száma együttesen.

Az adatokból az is kirajzolódik, hogy a kivándorlás 2010-től az évtized közepéig előbb meredeken, majd lassuló tempóban ívelt felfelé. 2020-ban volt mélyponton a magyarok kivándorlási hajlandósága, egyrészt a koronavírus-világjárvány, másrészt a hatását akkortól igazán éreztető Brexit miatt. Az utóbbi négy év alatt viszont újból erőre kapott az elvándorlási kedv.

A hivatalos KSH-s adatok alapján ugyan a kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, ám az egyenleg így is több mint mínusz 105 ezer főt számlál idehaza. Ez egyébként hozzávetőleg Kecskemét lélekszámával egyenlő.

Mindemellett a kivándorláson túl a népességfogyás a demográfia ugyancsak égető problémája, azaz a születések számának tartós elmaradása a halálozásokétól. Beszédes, hogy a KSH közlése alapján 2022-höz képest 3,7 százalékkal kevesebb gyermek jött világra 2023-ban, illetve a természetes fogyás mértéke 42 ezer fő volt tavaly.

(Címlapkép: Pixabay)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »