20 százalékkal drágulhatnak idén az építőanyagok, brutális az infláció a szektorban

20 százalékkal drágulhatnak idén az építőanyagok, brutális az infláció a szektorban

A kedvezőtlen nemzetközi hatások és a hitelkamatok további emelkedése esetén az építőipari cégek 10 százaléka is késedelembe eshet a fizetések terén. Az ágazatban 250 milliárd forintos lánctartozás alakulhat ki év végéig – nyilatkozta a növekedés.hu-nak adott interjújában Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Koji elmondta, az ÉVOSZ megkérdezett 400 szakcéget, illetve generál kivitelezőt az építőanyagok várható árváltozásáról, a piaci szereplők várakozásai alapján

az építőanyagok idén 20 százalékkal drágulhatnak, a fuvarozási költségek pedig 25 százalékkal emelkedhetnek.

Az ágazatban az átlagbérek egyébként 15 százalékkal emelkednek.

Koji arról is beszélt, hogy az

újépítésű lakások négyzetméterárai 12-15 százalékkal lehetnek magasabbak 2022 végén 2021 végéhez képest.

Hírdetés

Az ÉVOSZ elnöke szerint az építőipar teljesítménye idén stagnálni fog. Az első félévben még a tavaly kötött nagyösszegű szerződések teljesítései segítették a növekedést, de év közepétől csökkenni fog a rendelésállomány.

Kiemelte, az Ukrajnában zajló háború, az alapanyagok és a munkaerő drágulása, valamint a forint gyengesége miatt

az építőiparban jóval magasabb az infláció, mint a gazdaság más területein.

Éppen ezért a szakember arra számít, hogy év közepétől csökkenni fog az építőipar rendelésállománya, szerinte főként az állami, önkormányzati megrendelések száma fog mérséklődni.

Koji László szerint

a mostani inflációs környezetben még nagyobb a nyugat-európai építőipari cégek elszívó ereje, mivel a magasabb nyugati bérek egyre vonzóbbak a megugró árak tükrében.

Arra is kitért, szakemberhiány mellett a beszállítói nehézségeket, a magas adó- és adminisztrációs terheket tartják nehézségnek a vállalkozások, amelyeknek csaknem fele számít jövedelmezősége romlására stagnáló árbevétel mellett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »