20.00 óra után is kimehetek a kutyámmal sétálni? Mikortól kell reszpirátort viselni? Kérdés-felelet formájában összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

20.00 óra után is kimehetek a kutyámmal sétálni? Mikortól kell reszpirátort viselni? Kérdés-felelet formájában összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

Nyitókép: AFP/East News

A járvány feltartóztatása és a kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében a kormány új járványellenes óvintézkedéseket fogadott el. A többségük március 3-tól, szerdától érvénybe lép, de néhány intézkedés csak március 8-tól, illetve mácius 15-től lép hatályba.

A Denník N alapján kérdés-felelet formájában összegyűjtöttük az új óvintézkedésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mikortól lépnek érvénybe az új szabályok?

Ez eltérő. Például március 3-tól változik a kijárási tilalomra vonatkozó szabály, ami azt jelenti, hogy este 20.00 órától másnap éjjel 01.00 óráig nem hagyhatjuk el az otthonunkat. A reszpirátor viselése március 8-tól lesz kötelező a tömegközlekedésen és az üzletekben, március 15-től pedig már az összes beltéri helyiségben viselni kell.

Meddig lesznek érvényben ezek a rendelkezések?

A jelenlegi feltételezések szerint március 19-ig. Amennyiben a helyzet nem fog javulni, március 19-e után az ország lezárására és a gyártás leállítására kerülhet sor.

Hol lesz kötelező a reszpirátor viselése?

Március 8-tól az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től a beltéri helyiségekben is, kivéve a háztartásokat. A rendelkezés nem vonatkozik a gyerekekre, nekik elég az egyszerű szájmaszk viselete.

Továbbra is részt kell vennem a tesztelésen?

Igen, a járások színes szerint a tesztelés továbbra is kötelező lesz.

 Mit jelent az éjszakai kijárási tilalom szigorítása?

A kijárási korlátozás alóli kivételek – mint például a bevásárlás – szerdától csak este 20.00 óráig lesznek érvényesek. Este 20.00 órától másnap éjjel 01.00 óráig az emberek csak munkába mehetnek, vagy sürgős esetben orvoshoz és gyógyszertárba. Ebben az időpontban individuális sportot és természetjárást is lehet végezni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki kimegy az erdőbe, annak nem kell 20.00 óráig hazatérnie, továbbá futni este 20.00 óra után is lehet.

A kutyámmal este 20.00 óra után is kimehetek?

Igen, a kutyával és a macskával való sétára szintén kivétel vonatkozik, tehát 20.00 óra után is lemehetünk velük sétálni.

Pozitív vagyok, de a betegállomány alatt olyan kevés pénzt kapok, hogy abból nem élek meg. Változik valami ebben a helyzetben?

Igen. A szakértők azt javasolták, hogy a bevételkiesés miatt vezessék be kompenzációként a COVID-pótlékot, ami a karantén szigorú betartására motiválnál a háztartás összes tagját. Mindemellett a pandémiás betegállományt és az OČR-t is emelni fogják. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikortól és milyen összeggel fogják emelni, de a karantén betartását szigorúan fogják ellenőrizni.

Szerdától elmehetek a természetbe más járásba is?

Nem, amennyiben nem a két legnagyobb szlovákiai városban él. Szerdától ismét tilos lesz a természetlátogatás más járásban. Azok az emberek, akik Pozsonyban élnek, az egész kerületen belül kimehetnek a természetbe. Azok, akik Kassán élnek, az összes kassai kerületbe, sőt Kassa-vidékre is elmehetnek. Viszont a Pozsonyi és Kassai kerületben lévő többi város és falu lakója nem mehet sem Pozsonyba, sem Kassára.

Hírdetés

Fekete járásban élek. Változni fog számomra valami, ha ki szeretnék menni a természetbe?

Igen. Ha fekete járásban él, akkor a természetjáráshoz ismét negatív tesztre lesz szükség, ami nem lehet régebbi hét napnál. A tesztre 15 éves kortól 65 éves korig van szükség. Kivételt képeznek azok, akik az utóbbi három hónapban átestek a koronavíruson, vagy már megkapták a koronavírus elleni oltás második adagját, és az oltás óta eltelt két hét. Más színű járásokban nem szükséges a teszt.

Pozitív vagyok. Be tudok vásárolni az üzletben?

Nem. Megszűnik a tiszti főorvos azon kivétele, amely engedélyezte a pozitív személyeknek az élelmiszerboltban történő bevásárlást. A pozitívan tesztelt személy csak abban az esetben hagyhatja el otthonát, ha indokolt az orvoslátogatása vagy gyógyszertárba kell mennie.

Továbbra is érvényben lesz az időseknek fenntartott vásárlási idősáv?

Igen. A kormány arra kéri a nyugdíjasokat, hogy a kijelölt idősávban, azaz 9.00 órától 11.00 óráig vásároljanak.

Rokkantnyugdíjasként (ZŤP) én is vásárolhatok a nyugdíjasoknak fenntartott idősávban?

Igen, az üzletek lehetővé teszik, hogy a rokkantnyugdíjasok és a fogyatékkal élők a kísérő személlyel együtt a nyugdíjasoknak kijelölt idősávban vásároljanak. Ehhez ZŤP-igazolványra van szükség.

Mehetek munkába?

Igen, de csak akkor, ha nincs lehetősége a home office-ra. Szüksége lesz egy igazolásra a munkáltatójától, amelyben szerepelni fog a munkavégzés helye és a munkavégzés ideje. A munkába menéshez negatív tesztre is szükség lesz. A fekete és a bordó járásokban a teszt nem lehet hét napnál régebbi, a sötétrózsaszín járásokban elég kéthetente új tesztet csináltatni. Kivételt képeznek azok a személyek, akik átestek a covidon, vagy megkapták a koronavírus elleni oltás második adagját, aminek a beadása óta már eltelt két hét.

Teszt nélkül is utazhatok tömegközlekedésen?

Igen, viszont március 8-tól a tömegközlekedésen és a vonatokban is reszpirátort kell viselni.

Otthoni teszteket is lehet csinálni?

Az új javaslat szerint lehetővé fogják tenni az alkalmazottak és a diákok heti kétszeri öntesztelést. Az önteszteléshez szükséges tesztekből a háztartásokba is fognak szállítani. Amennyiben valaki pozitív lesz, azt PCR-teszttel fogják hitelesíteni. Az öntesztelésről további információkat egyelőre nem lehet tudni.

Meglátogathatom a másik járásban élő családomat?

Nem. Járáson belül vagy kívül a családtagokon kívül továbbra sem lehet találkozni más emberekkel.

Szükségem lesz negatív tesztre, ha el szeretnék menni az orvoshoz vagy a gyógyszertárba?

Nem. Az eddigi rendelkezésekhez hasonlón nem kell negatív teszt, ha az orvoshoz vagy a gyógyszertárba szeretnénk elmenni.

Továbbra is sétálhatok a babakocsiban fekvő gyermekkel a lakótelepen negatív teszt nélkül?

Igen, a gyermekkel hatéves korig a lakhelytől egy kilométeres körzetben továbbra is lehet sétálni, de csak este 20.00 óráig.

Ingázó vagyok, számomra mi változik?

Az ingázóknak az országba való belépéskor negatív tesztet kell felmutatniuk, ami nem lehet régebbi 72 óránál. A kormány továbbá azon gondolkodik, hogy a határátkelőhelyeken bevezeti a tesztelés lehetőségét is.

Csütörtökön munkamegbeszélésem lesz. Szükségem lesz negatív tesztre?

Igen. A munkamegbeszélésre vezető út engedélyezett, de hét napnál nem régebbi koronavírus-teszttel kell rendelkezni. Szintén engedélyezett, ha felvételire vagy munkaszerződés megkötésének céljából utazunk.

Meghalt a hozzátartozóm, elmehetek a temetésére?

Igen, temetésére mehetünk, viszont az utazást 05.00 és 20.00 óra közé kell beterveznünk. Ugyanez a helyzet a házasságkötéssel is.

Denník N/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »