14 napos juttatást kapnának az apák a Szociális Biztosítótól – a javaslat már csak az elnök aláírására vár

14 napos juttatást kapnának az apák a Szociális Biztosítótól – a javaslat már csak az elnök aláírására vár

A Szociális Biztosító november elejétől apasági ellátást biztosítana az erre jogosultaknak. Az apák a támogatást a feltételek teljesítése után a gyermek születését követő hat héten belül vehetnék igénybe legfeljebb 14 naptári napon át – tájékoztatott Martin Kontúr, az SP szóvivője.

Az újféle szülői támogatást egy olyan, parlament által elfogadott társadalombiztosítási törvény módosítása teszi lehetővé, amely már csak az elnök aláírására vár. Az SP szerint a juttatás célja az apák személyes bevonása az újszülött gyermek gondozásába, valamint a gyermek, az anya és az apa kapcsolatának erősítése a gyermek születését követő időszakban. A segély összege ebben az évben 14 napra legfeljebb 604,50 euró lenne.

Ha az újszülött vagy az anya a szüléstől számított hat héten belül kórházba kerül, az apasági ellátás időtartama a kórházi ápolás idejével meghosszabbodna.

Hírdetés

A támogatást két részre osztanák: egyrészt arra az apasági támogatásra, melyet a szülő attól függetlenül is kapna, hogy az anya kap-e anyasági támogatást, és további 26 hétre is, melyet az apa a gyermek harmadik életévének betöltéséig tudna igénybe venni. Amennyiben az apa nem veszi igénybe az újféle apasági támogatást, a hagyományos „anyaságit” ugyanúgy, mint eddig, 28 hétig igényelheti. Amennyiben egyedülálló apáról van szó, a 28 hét 31-re hosszabbodna.

Az az apa, aki két vagy több gyermeket nevel, a támogatást akár 37 hétig is igénybe veheti – ezt legkorábban a szülést követő hatodik hét letelte után, amennyiben az anya már nem kap szülői támogatást ugyanarra a gyermekre.

(aktuality.sk, cszs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »