12 év börtönre ítélték Kárpátalja elszakításának aktív támogatóját

12 év börtönre ítélték Kárpátalja elszakításának aktív támogatóját

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint egy kárpátaljai lakost tizenkét év börtönre ítéltek. Az illető olyan döntésekért kampányolt, amelyek veszélyeztetik Ukrajna alkotmányos rendjét és területi integritását.

A rendvédelmisek megállapították, hogy az illető többször is nyilatkozott az orosz sajtónak államunk közigazgatási-területi struktúrájának megváltoztatásáról szóló szándékáról.  

Javasolta az úgynevezett Podkarpatszka Rusz, mint közigazgatási-területi egység illegális helyreállítását,

amelyet Ukrajna alkotmánya nem ír elő.

Szándékainak megvalósításához az alperes az Orosz Föderáció szervezetei között keresett segítséget Ukrajna elleni felforgató tevékenységek végrehajtására.

A férfi többek között 2014 elején levélben kérte az Orosz Föderáció elnökét, hogy folytasson békefenntartó akciót a Podkarpatszka Rusz szovjet idők előtti státusának helyreállítása és annak államiságának elismerése érdekében.

Dokumentálva van, hogy 2014 nyarán, miközben Oroszországban tartózkodott, a törvénysértő számos olyan dokumentumot dolgozott ki, amelyekben felvázolta Kárpátalja hatalomfoglalás talajának előkészítéséhez szükséges lépéseket.  

Hírdetés

A keresési műveletek során lefoglalt „dokumentumok” szerint a támadó többek között Ungváron, Munkácson és Huszton kormánytisztviselők megfélemlítésének, az irodaházak és a kommunikáció lefoglalásának rendszerét dolgozta ki.  

Azt is megtervezte, hogy létrehoz egy „ideiglenes kormányt”, lezár négy autóutat, két vasúti hágót és elfoglalja a repülőteret.

Az előzetes vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az elkövető titokban fegyveres módon  akarta megfosztani az állami hatóságokat és a helyi önkormányzatokat a hivataluktól.

A büntetőeljárás részeként a különleges szolgálat emberei számos cinkost azonosítottak, akik A haderő-forgatókönyv megvalósítását tervezték.  

Köztük az önjelölt „rendvédelmi szervek vezetőit” is, akik honfitársaink toborzásában vettek részt. Alapos ellenőrzés után az érintettek ellen eljárást indítottak.

Az elkövető ellen jelenleg államközi körözést adtak ki.  

A férfi az Orosz Föderáció területén bujkál a bíróság elől, ezért a tárgyalást távollétében tartották meg, melynek során 12 évig terjedő börtönre ítélték őt.

A bírósági ítélet hatályba lépett – jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »