11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

11 szakaszban fognak oltani a Covid-19 ellen. Elsőbbséget élveznek az idősebbek és a súlyos betegségben szenvedők.

Az egyes fázisokat korcsoportokra osztják. Legalább 28 napnak kell eltelnie a két oltás beadása között. Az egészségügyi minisztérium legutóbb közzétett rendelete meghatározza az oltási sorrend kritériumait.

Az oltásra a www.korona.gov.sk weboldalon közzétett központi rendszeren keresztül kell regisztrálni. Az első szakaszban az egészségügyi dolgozók, az orvosok és az egészségügyi szakon tanulók kapják meg a védőoltást, továbbá az idősotthonok dolgozói, a szociális terepmunkások, a kórházi szolgáltatók és más kórházi dolgozók, a páciensekkel közvetlen kapcsolatba kerülő mentősök, és az egyházak képviselői, valamint a mintavételi pontokon dolgozók.

Ha nem minden, a listán szereplő ember jelent meg a kijelölt napon, az oltást soron kívül megkaphatja olyan, legalább 65 éves egészségügyi dolgozó, aki az adott egészségügyi intézményben dolgozik, vagy – életkortól függetlenül – olyan súlyos beteg, aki már regisztrált az oltásra, és akit az adott egészségügyi intézményben kezelnek. Más, olyan, legalább 65 éves személy is megkaphatja az oltást, akinek valamilyen súlyos diagnózisa van.

Hírdetés

A rendelet lehetővé teszi a páciensek nagyobb csoportjának beoltását közvetlenül az egészségügyi létesítményekben, például a dialízisre járó, kemoterápiával kezelt betegek beoltását. A súlyos betegségben szenvedő, mozgásképtelen betegek otthon kaphatják meg a vakcinát.

Az oltás második szakaszában azok kerülnek sorra, akik betöltötték a 85 életévüket. A harmadik szakaszban a 75, a negyedikben a 65 évnél idősebbeket oltják be. Nekik is regisztrálniuk kell.

Az ötödik szakaszban a súlyos betegségben szenvedők kapják meg a vakcinát, életkortól függetlenül. Ide tartoznak a rákos betegek, azok, akiknek életük során legalább kétszer volt súlyos tüdőgyulladásuk, a kórosan túlsúlyos emberek, a krónikus veseelégtelenségben vagy krónikus szívelégtelenségben szenvedők, a HIV-fertőzöttek, az AIDS-betegek vagy súlyos fertőző betegségben szenvedők.

A hatodik fázisban az onkológiai betegek, az elhízottak, az enyhébb pszichiátriai zavarban szenvedők, vagy például a mérsékelt immunrendellenességben szenvedők kapják meg a védőoltást.
 

A hetedik szakaszban az 55 évnél idősebb pedagógusokat oltják. A többi, 55 évnél idősebb lakosra a nyolcadik szakaszban kerül sor. A kilencedik fázisban kapják meg a vakcinát a pedagógusok, a tízedikben a 45 évnél idősebbek. A 18. évüket betöltött személyek a 11. fázisban kapják meg a vakcinát. A védőoltásra mindenkinek jelentkeznie kell a korona.gov.sk weboldalon.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »