10 tény Picassóról

10 tény Picassóról

Picasso nem csak festőként tevékenykedett. A több száz általa költött vers mellett írt két drámát, valamint szobrokat, kerámiákat és egyéb műtárgyakat is alkotott. Egyes becslések szerint életében összesen mintegy 50 ezer műalkotást hozott létre.

1. A kubizmus atyjaként és a kollázs megteremtőjeként számon tartott Pablo Picasso a 20. századi avantgárd és az egyetemes művészettörténet egyik legnagyobb alakja.

2. Azt hitték, hogy Picasso halva született, akit bácsikája, Salvador doktor mentett meg, miután egy szivarra rágyújtva nagy füstfelhőt fújt az újszülött arcába.

3. Picasso első szava a ceruza volt.

4. A később vállaltan ateista Picasso pályája elején gyakran festett vallási témájú képeket, és első festményeit egy barcelonai apácazárda vásárolta meg.

Hírdetés

5. Bár 1911-ben a Mona Lisa Louvre-ból való eltulajdonításával Picassót és barátját, Guilleaume Apollinaire költőt gyanúsították, a két – a kihallgatás során többször is sírva fakadó – férfit végül elengedték.

6. Picasso nem csak festőként tevékenykedett. A több száz általa költött vers mellett írt két drámát, valamint szobrokat, kerámiákat és egyéb műtárgyakat is alkotott. Egyes becslések szerint életében összesen mintegy 50 ezer műalkotást hozott létre.

7. Előfordult, hogy a festő a versei szövegét – a zavaró tényezők elől elzárkózva – a mellékhelyiségben írta le egy vécépapírra.

8. A világon egyetlen festő műveit nem lopták el annyiszor, mint Picasso képeit.

9. Az 1900-as évek elejétől Párizsban élő Picassónak – spanyol lévén – a 20. század egyetlen nagy fegyveres konfliktusában sem kellett harcolnia.

10. Picasso Sztálin halála után készített egy festményt a diktátorról, akit az eredeti tervek alapján meztelenül ábrázolt volna. Bár ez nem valósult meg, ábrázolásmódja miatt a kép így is felháborodást keltett a kommunisták között.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »