0 ft a rezsi ebben a magyar falu házaiban, napelemeket használnak

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A fenntartható turizmus napjainkban egyre több országban tör előre, köztük hazánkban is. A Portfolio a közelmúltban egy holland pár különleges, borsodi projektjét mutatta be. Jeroen és Lennard Irotán építettek fel klímasemleges szálláshelyeket, tavaly 300-nál is több vendéget fogadtak, még Angliából is érkeztek hozzájuk. A vállalkozók 2007-ben érkeztek Budapestre, eleinte csak egy évet akartak maradni, egy, a borsodi Szalonnán élő barátjuknál tett látogatás során viszont beleszerettek a tájba. Jeroen és Lennard úgy gondolja, a térség egy rejtett kincs. A pár a közeli Irotán vett egy romos kúriát, az ingatlant 2010 és 2013 között újították fel klímasemleges módon. 2016-ban aztán felépítettek három hatszemélyes luxusvillát, így született meg az EcoLodge komplexuma. A cél az volt, hogy fellendítsék a regionális turizmust, valamint bizonyítsák: nyaralni nem csak a Balatonnál és Budapesten lehet, a luxus és a fenntarthatóság pedig nem zárja ki egymást.

Az EcoLodge háztetőin napelemek vannak, mosáshoz, a vécé öblítéséhez esővizet használnak, komposztálnak, nem permeteznek, fával tüzelnek, elektromos autót használnak, a három luxusvilla és kúria szigetelését pedig régi újságpapírokkal oldották meg. „Ezeknek a házaknak a megépítése körülbelül 30%-kal drágább, mint egy hagyományosé, de rövid időn belül megtérül. A napelemek segítségével csak az áram egyharmadát használjuk fel, a kétharmadát eladjuk. Így az üzemeltetési költségünk nulla forint, azaz nincs sárga csekk” – nyilatkozta Lennard a Portfoliónak.

Befogadták őket

Irota kifejezetten kis településnek számít: egy 50 fős, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében fekvő zsákfaluról van szó, bolt, posta, orvosi rendelő, iskola, óvoda és kocsma sem található a településen. A helyiek kedvesen fogadták a meleg párt, bár sokan nem értették, a tehetős hollandok miért épp itt akarnak letelepedni. „Megpróbáltuk azokat a dolgokat csinálni, mint a helyiek. Elkezdtünk mi is veteményest kialakítani és templomba járni” – mondta Jeroen.

Miklós László irotai polgármester kifejezetten örül a párnak, hiszen ő is tudja mennyi kiaknázatlan lehetőség rejlik az itteni kézműves termékekben – a környéken többek között méhészettel, illetve zöldségekből és gyümölcsökből készült termékekkel foglalkoznak. „Ha több pénz és figyelem jutna ezeknek a jó dolgoknak és embereknek a bemutatására, az felülírhatná a Borsodról és a borsodiakról kialakult sztereotípiákat” – emelte ki a polgármester. A helyiek által egyszerűen hollandoknak nevezett férfiak letelepedésük óta sokat tanultak a helyiektől, és persze ez fordítva is igaz. A faluban már hét napelemes rendszer működik, Jeroen angolból korrepetál, Lennard pedig arról tartott előadást, miként lehet hatékonyan és olcsóbban tüzelni. A pár azt is fontosnak tartotta, hogy helyieket alkalmazzanak: Ildikó recepciós, mos és takarít, a szomszédos faluban élő Elemér pedig a kerti munkákért felel.

Hírdetés

Angliából is érkeztek vendégek

Az EcoLodge 2022-ben már 319 vendéget fogadott, a látogatók közül 256 volt magyar, de Hollandiából, Angliából, Németországból és Szlovákiából is érkeztek. A többség egy-egy körút részeként töltött el itt 3-4 napot. „Nem mindenki célzottan ide érkezik, de aki egyszer nálunk jár, az mindig visszatér. Van csend, nyugalom, tiszta levegő és látnivaló is a környéken” – állítja a pár. Jeroen és Lennard úgy látja, a legnagyobb probléma az, hogy Borsodnak a valóságnál sokkal rosszabb a hírneve. A turizmus fellendülésén az is segítene, ha a helyi falvak könnyebben megközelíthetővé válnának, ez több befektetést is vonzana a környékre. Ami az EcoLodge állapotát illeti: a vendéglátóhely lényegében már kész van, a párnak főként adminisztratív feladatai vannak már csak. Jeroen jelenleg egy történelmi tematikájú könyvet ír, Lennard pedig az orosz-ukrán háború klímaváltozásra gyakorolt hatásait kutatja. A pár új kihívásokra vágyik, ezért tovább terveznek menni. A három luxusvilla és kúria is eladó, ám nem sietnek, mert nagyon megszerették azt, amit felépítettek.

 

 

 

Képek: EcoLodge

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »