Az oroszok sokkal jobban el fogják zárni az olajcsapot

Oroszország a tervezettnél jóval nagyobb mértékben foghatja vissza az olajtermelését az OPEC szervezetével decemberben létrejött termeléscsökkentési megállapodás részeként – közölte Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn.

Oroszország eredetileg azt vállalta, hogy januártól hat hónap alatt napi 300 ezer hordóval csökkenti a termelését az októberi szintről.

Ehhez képest a miniszter hétfőn azt mondta, hogy Oroszország a tervezettnél nagyobb mértékű termelésvisszafogást hajthat végre, méghozzá úgy, hogy a csökkentés napi 200 ezer hordó lesz az első negyedév végére, és további napi 300 ezer hordó áprilisban. Ez összességében napi 500 ezer hordó, több a vállalt 300 ezer hordónál.

Hírdetés

Az energiaügyi miniszter ugyanakkor hozzátette: a termeléscsökkentés sebessége elsősorban a vállalatokon múlik. Az Alekszandr Novak által ismertetett adatok szerint januárban napi 117 ezer hordó volt az orosz termeléscsökkentés.

A nagy olajexportáló országok – az OPEC-tagok és OPEC-en kívüli államok – tavaly decemberben állapodtak meg arról, hogy naponta együttesen mintegy 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést 2017 első felében.

Arról még vitáznak, hogy a megállapodást kiterjesszék-e az év második felére is. Az északi-tengeri Brent olajfajta jegyzése 35 cent (0,62 százalék) növekedéssel 56,66 dolláron állt röviddel 16 óra 30 után.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »