Zuzana Čaputová: Az orosz támadás átírta a jelenkori történelmet

Zuzana Čaputová: Az orosz támadás átírta a jelenkori történelmet

Szlovákia és a világ ma reggel egy olyan realitásra ébredt, amiről már azt gondolta, hogy rég a múlté. Az Ukrajna elleni orosz támadással ugyanis Vlagyimir Putyin átírta a jelenkori történelmet – mondta Zuzana Čaputová szlovák államfő televíziós beszédében.

„Ma már mindenki számára világossá kellett válnia, hogy ki védekezik és ki támad. Ma már világos, hogy az olyan országoknak is, mint Szlovákia, védekezniük kell ezen új és nagyon sajátos fenyegetéssel szemben. Oroszország támadása átírta a modernkori történelmet. Amit eddig nem hittünk lehetségesnek, az ma éjjel óta valósággá vált.”

– mondta Čaputová, hozzátéve: képzeljék csak el a szlovák állampolgárok, ha egy szomszédos ország százezres hadsereget vonultatna fel a határra és megtámadná Szlovákiát.

Az államfő beszédében aláhúzta, hogy bár a világot meglepte az orosz támadás híre, mégis egyesülni tudott, amikor vállvetve ítélte el az agressziót. Egyben elismerően szólt a szlovák politikai pártokról is.

Hírdetés

Čaputová  ezt követően az erős orosz propagandára hívta fel a figyelmet, amely szavai szerint nemcsak Ukrajnában, hanem itt Szlovákiában és más országokban is működik:

„Ügyelni kell arra, hogy milyen forrásokból merítünk információkat, mert a hazugságok terjesztése ma már nem csak ártatlan játék vagy hiba. Ez egy célzott és intenzív kísérlet országunk destabilizálására. Mert minél megosztottabbak vagyunk belül, annál gyengébbek leszünk kívül.”

Végül kifejtette: Szlovákia területi integritása és biztonsága nincs közvetlenül veszélyben. Ezért nyugalomra inti az állampolgárokat, azt kérve tőlük, hogy legyenek emberibbek egymáshoz és a háború elől menekülő ukránokhoz:

„Ugyanolyan emberek, mint mi, akik a hétköznapi életüket akarták élni, amíg a háború el nem üldözte őket.”

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »