Zöld asztal mellett adnak számot tudásukról a végzős középiskolások

Zöld asztal mellett adnak számot tudásukról a végzős középiskolások

Lassan egy hete kezdődtek és még két hétig tartanak a szóbeli érettségi vizsgák. Sok diák számára ez a valódi felnőttkor kezdetét is jelenti, kisebb-nagyobb vizsgadrukkal, hiszen most először kell egy több tagból álló vizsgabizottság előtt bizonyítaniuk rátermettségüket. A legtöbbjük számára szerencsére szép emlék marad a zöld asztal mellett töltött idő. Sokan pedig, akik eddig nem tartoztak a legjobb tanulók sorába, kellemes meglepetést okozhatnak. Egy biztos, a sikeres érettségi a kamaszévek végét jelenti, és egyúttal egy új, sok kihívást tartogató életszakasz kezdetét is.

Horváth Erzsébet, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia igazgatója az érettségiket, a héten lezajlott szóbeliket is beleértve, sikeresnek értékelte.

A szlovák osztályunkból 13-an érettségiztek, a magyar osztályokban pedig 33-an tettek záróvizsgát. Ebből 18-an a magyar tannyelvű kereskedelmi akadémián, 11-en a kereskedelmi és informatikai szolgáltatások szakon, valamint 4 diákunk a regionális idegenforgalmi menedzsment szakon.

Egy diáklányunk ősszel vizsgázik, mivel kisbabája született. Egy másik diákunk szintén ősszel érettségizik, amennyiben befejezi a negyedik évfolyamot. Van egy olyan végzősünk is, aki a szakvizsgát fogja megismételni, mégpedig könyvelésből” – sorolja a legfontosabb adatokat.

Az iskola erőssége, hogy a szakképzésre külön hangsúlyt fektetnek, a diákok konkrét vállalkozásoknak dolgoznak be, ami nagyban segíti az elhelyezkedésüket. A megyeri kereskedelmi akadémia végzősei után kapkodnak a munkaadók.

Az idei év újdonsága volt, hogy a duális képzésnek köszönhetően, a végzőseink a szakvizsgát az adott cégben végezték, a vizsgabizottság előtt. Négy diákunkat érintette ez. Nagy öröm számunkra, hogy nemcsak a bizottság volt elégedett, hanem a munkaadó is, és két diákunknak azonnal munkahelyet ajánlott fel. Végül is ez a duális képzés lényege.

Érdekes változás, hogy bár most is sokan, diákjaink több mint fele továbbtanul, de már nem annyian, mint régebben. Ezzel a végezettséggel ugyanis készen állnak arra, hogy azonnal munkába lépjenek. Egyre gyakoribb, hogy a munka mellett, távúton végzik az egyetemet” – mondja Horváth Erzsébet.

Jó dolognak tartja, hogy sokan a családi vállalkozásokba is besegítenek már iskolás éveik alatt, ami kiváló alkalom a tapasztalatszerzésre.

„Évek óta visszatérő problémának látom, és ezt már jeleztük a minisztérium felé is, hogy túl sok a tananyag magyar és szlovák irodalomból. A szakközépiskolákban talán ezekből lejjebb kéne adni, mert jelenleg ugyanazt kell teljesíteniük a diákoknak, mint a gimnazistáknak. Miközben a szakjuk is több ágazatból áll, és azokra is tanulniuk kell.

Büszke vagyok diákjainkra azért is, mert angol nyelvből sokan választják az emelt, B2-es szintet. Az utóbbi években háttérbe szorult német nyelvből pedig az idén 13-an érettségiztek nálunk, miközben a gimnáziumokban elvétve, ha akad egy-egy”

– fűzi hozzá.

Talán azért is nagyobb a kereslet a német iránt, mert osztrák cégek is érdeklődnek a végzőseik iránt. Eleve nagyon jó munkaerő az, amelyik négy nyelven – magyarul, szlovákul, angolul és németül – képes kommunikálni.

Az akadémia idén 55 elsős diákot vehet fel. Még jelenleg sincs véglegesítve a diáklétszám. Horváth Erzsébet nem rejti véka alá, rossznak tartja a jelenlegi felvételi rendszert, mert nagyon sok diák bejutását megnehezíti. Szünet nélkül csörögnek a telefonjaik, naponta oldják a ki- és bejelentkezőket.

Mindig kell egy B-terv

Hírdetés

Evelin a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola végzős diákja, élelmiszeripari minőségellenőr szakon. Jelenleg még az akadémiai hetét tölti, ismétléssel. Emellett dolgozik és az egyetemi felvételire is készül. Mint mondja, ezt a sok mindent egyszerre csak nagyon jó időbeosztással lehet bírni.

Az írásbelin azt tapasztaltam meg, hogy a diákok túl vannak stresszelve és túl is vannak hajtva. Ráadásul olyan kérdésekkel is találkoztunk, amelyekről nem is tanultunk. Szerintem az érettségi nem a tudást méri, hanem azt, hogy ki mennyire tud magolni.

A szlovák érettségit nehéznek találtam, különösen a hallgatás részt, mert nem igazán mozgok szlovák környezetben. A szakmai részhez nekünk egy írásbeli munkát is ki kellett dolgoznunk. Kíváncsi vagyok, mi vár ránk a jövő heti érettségin” – számol be eddigi tapasztalatairól.

Evelin tiszta egyes tanuló, álma, hogy orvos legyen. Ezt már egészen kiskorától tudta, mégsem gimnáziumba ment, mert úgy gondolta, hogy mégiscsak jobb, ha szakma lesz a kezében, különösen, hogy a jövőt nehéz előrelátni.

Már eddig is dolgozott önkéntesként a Vöröskeresztnél, versenyekre is járt, diákelnök is volt.

Habár orvosira készülök, pótórákra nincs nagyon szükségem, mert rengeteg kémiát tanultam itt a négy év alatt. Sokkal több kémiám volt a minőségellenőr szakon, mint a gimnazistáknak.

Mivel biztosra megyek, nemcsak orvosegyetemekre jelentkeztem, hanem olyanokra is, amelyek ehhez közel állnak. Bízom benne, hogy bejutok. Nem vagyok az a feladós típus. Mindig van B-, sőt még C-, esetleg D-tervem is” – teszi hozzá az életvidám diáklány.

Kell a mérföldkő

A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban idén 27-en érettségiztek, tudjuk meg Molnár Beáta igazgatótól. A szóbeli vizsgán mindenki sikeres volt.

Ahogy a diákoktól visszahallottuk, mindegyiknek más-más tantárgy jelentett nehézséget. Voltak, akiknek a szlovák, míg másoknak a magyar teszt okozott több fejtörést. Nyilván a szabadon választott tantárgy esetében nem voltak problémák, hiszen ezek közel állnak a diákok érdeklődési köréhez, és a továbbiakban is tanulni fogják”

– összegzi az elmúlt napok eseményeit.

Az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, melyek szerint az érettségi vizsgákat el kellene törölni. Molnár Beáta azonban szükségesnek tartja, hogy a középiskola lezárásaként, a felnőttkorba érve legyen valamilyen vizsga, ha úgy tetszik, mérföldkő.

Az már más kérdés, hogy ez milyen formában valósuljon meg. Jónak tartom, hogy van egy szóbeli és egy írásbeli része is. Talán inkább hajlanék a magyarországi minta felé, hogy a felvételi vizsgáknál az érettségi eredményeiből induljanak ki. Hasznos dolognak tartom az emelt szintű érettségit azokból a tárgyakból, amelyekre az egyetemi tanulmányok során szükségük lesz a diákoknak.

Ahhoz, hogy kialakuljon egy komplex képük egy-egy tudományterületről, legyen az akár a biológia vagy a magyar nyelv, nagyon jó az ismétlés és a rendszerezés, amire a végzős évfolyamokban nagy hangsúlyt fektetünk” – osztja meg velünk véleményét.

Kiderül az is, hogy a 27 érettségizettből 26-an készülnek egyetemre, főiskolára. A legtöbben itthon, hazai egyetemen szeretnének továbbtanulni. Több éves statisztikáik azt mutatják, hogy diákjaik egyharmada megy külföldi egyetemre, főleg Magyarországra, de Csehországban és Ausztriában is tanulnak végzőseik közül.

A Tompa Mihály Református Gimnáziumban két első osztály működik. Egy nyolcosztályos, ahová idén 17 diákot vettek föl, a négyosztályos tagozatra ezúttal kevesebben, 8-an felvételiztek.

Besztercebánya megyében nálunk van az egyetlen magyar tanítási nyelvű nyolcosztályos gimnázium, ezért oda mindig többen jelentkeznek”

– fűzi hozzá Molnár Beáta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »