Zikavírus: ledobták a pánikbombát

Zikavírus: ledobták a pánikbombát

A közelmúltban 30 ország 150 tudósa kezdeményezte, hogy halasszák el az olimpiát a főként Dél-Amerikában dúló zikavírus miatt. A WHO szerint ez nem indokolt, és hasonlóképpen gondolkodnak a lapunknak nyilatkozó tudósok is.

Egyre nagyobb pánikot okoz a zikavírus, a sportolók sorra mondják le az olimpiai részvételt a betegség terjedésétől tartva. Legutóbb a világ egyik legjobb kosarasa, Pau Gasol jelezte, hogy erősen gondolkodik ezen. Megírtuk: május végén harminc ország 150 tudósa nyomta meg a pánikgombot, amikor azt javasolták, hogy halasszák el az olimpiát vagy tartsák más helyszínen, ahol a zikavírus még nem jelent meg. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, szurkolót és turistát, aki várhatóan a brazil városba látogat, és ha megfertőződik, hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonnal reagált a hírre, hivatalos álláspontjuk szerint közegészségügyi szempontból nem indokolt sem áthelyezni máshová, sem törölni a nyári játékokat. Azóta Margaret Chan főigazgató szakértői bizottságot hívott össze annak tisztázására, hogy mekkora fenyegetettséget jelent a kór.

Mekkora veszélyben van Magyarország?

Addig is a téma magyarországi szakértőivel próbáltunk többet megtudni a vírusról. Szerintük a zikavírus nemcsak azért jelent minimális kockázatot Magyarországra, mert a betegség úgynevezett vektor által (hazánkban nem őshonos Aedes aegypti szúnyog) terjesztett kór, hanem azért sem, mert azokban a térségekben, ahol ez a vírus intenzíven jelen van, ott sem beszélhetünk járványról. Előfordulhatnak behozott esetek, de járványról akkor beszélhetnénk, ha helyben történne a fertőzés (maga a szúnyogcsípés). Ráadásul eddig igazoltan cseppfertőzéssel való terjedést nem írtak le a tudósok, és bár nincs kizárva, hogy szoros kontaktus során egyik ember a másikat megfertőzze, de ennek Nagy Károly virológus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének korábbi vezetője, jelenleg egyetemi tanára szerint nagyon kicsi az esélye. Nagy éppen ezért megalapozatlannak tartja a 150 tudós kérését.

Ennél valamelyest óvatosabb dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője, a betegséget ugyanis nemi úton is el lehet kapni. A szakértő azt tanácsolja, hogy a gyermekvállalással a térségből való hazatérést követően minimum egy hónapot várjanak a nők, illetve várandósoknak semmiképpen nem ajánlják a térségbe utazást. Jelenleg Közép-, Dél-Amerika, a karib-tengeri és a csendes-óceáni szigetvilág és Thaiföld érintett. A Zika azonban várhatóan további országokban is meg fog jelenni, ahol a kórokozót terjesztő szúnyogok megtalálhatók – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján. Az érintett országok listája egyébként folyamatosan frissül az Országos Epidemiológiai Központ oldalán.

Fotó: MN-grafika Milyen betegségeket okozhat a zikavírus?

Kiemelt rizikócsoportba tartoznak a várandósok, ugyanis a vírus a magzatban nemcsak mikrokefáliát (kisfejűség, ami a későbbiekben agyi funkciók károsodásával jár) okozhat, hanem egyéb idegrendszeri fejlődési rendellenességet is – mondta el az MNO-nak dr. Bognár Zsófia, az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa, a téma egyik magyarországi szakértője. Ilyen súlyos idegrendszeri eltérés például a szokatlan agykamratágulat vagy a meszesedés az agyban. A legfrissebb kutatásokból az a kép rajzolódik ki, hogy a zikavírus okozhat maradandó szem- és hallásfejlődési rendellenességet is a magzatnál. Amennyiben csecsemők és gyermekek fertőződnek meg a vírussal, a betegség a felnőttekéhez hasonló lefolyású, néhány nap alatt lezajlik, kórházi kezelést nem, de ágynyugalmat és adott esetben lázcsillapítást igényel, maradandó károsodás nélkül átvészelhető.

A ritka, de gyilkos szövődmény

A betegség egyébként igen nehezen diagnosztizálható, ugyanis az esetek nyolcvan százalékában nem jár tünetekkel. A fertőzöttek húsz százaléka nem jellegzetes tüneteket (bőrkiütés, hőemelkedés, étvágytalanság) vehet észre magán. Felnőtt fertőzöttek körében előfordulhat viszont a vírusfertőzés igen ritka – ezer zikafertőzésre 0,24 eset jut –, de annál ijesztőbb, akár halállal is végződő szövődménye, az úgynevezett Guillain–Barre-szindróma. Ez egy autoimmun betegség, amely bénulással jár, átterjedhet a légzőizmokra is. Jelenleg 13 olyan országról tudunk, ahol vagy esetszám-megemelkedést észleltek a zikavírus-járvánnyal egy időben vagy igazoltak olyan zikavírus-fertőzést, ami után ez az idegrendszeri szövődmény fellépett – osztotta meg portálunkkal dr. Bognár Zsófia.

Az augusztusi olimpiai játékok idején Rio de Janeiróban – igaz, hogy brazíliai, de – tél lesz, 20 Celsius-fok körüli hőmérséklettel, ami pedig nem kedvez a szúnyogok szaporodásának. Ezenkívül a brazil kormány igyekszik a vizes területeket (pocsolyákat, nagyvárosokon kívüli tavakat) fertőtleníteni. A kormány által kiadott rendelkezés megtiltja továbbá, hogy a virágok locsolására használt vízgyűjtőket tartsanak a háztartások körül. Az Amerikai Egyesült Államok járványügyi hatósága ivartalanított szúnyogok elterjesztésével is elejét próbálja venni a rovarok szaporodásának. Eddig egyébként ötezer körüli zikafertőzöttről tudnak a hatóságok, s bár ennél valószínűleg többen is érintettek, a korábban a hírekben napvilágot látott milliós nagyságrendű számok mindenképpen erősen túlzók.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »