Žiaková: Közvetlen nukleáris veszély esetén a légvédelmi szirénák kétperces jelzéssel figyelmeztetik a lakosságot

Žiaková: Közvetlen nukleáris veszély esetén a légvédelmi szirénák kétperces jelzéssel figyelmeztetik a lakosságot

Nyitókép: Planet Labs PBC, Planet Labs PBC/AP

Amennyiben közvetlen nukleáris veszély alakulna ki Szlovákiában, az összes polgárt tájékoztatni fogják. Veszély esetén a légvédelmi szirénák kétperces jelzéssel figyelmeztetik a polgárokat arra, hogy menedéket kell keresniük. A legjobb menedékhely a pince vagy valamilyen óvóhely. A polgárok további információkat országos szinten a televízión és a rádión keresztül kapnak – jelentette ki Marta Žiaková, az Országos Atomenergia-felügyelet (ÚJD) elnöke.

  „Amennyiben közvetlen nukleáris veszélyre kerül sor, a légvédelmi szirénák kétperces jelzéssel figyelmeztetik a lakosságot arra, hogy keressenek menedéket. A legjobb óvóhelyre, ablak nélküli pincébe vagy föld alatti helyiségekbe vonulni, és ragasztószalaggal mindent, amit lehet, biztosítani“

– magyarázta Žiaková.

Hírdetés

Veszély esetén az ország minden szükséges információt a televízión és a rádión keresztül kommunikál. Az Országos Atomenergia-felügyelet elnöke azt tanácsolja, hogy áramkiesés esetén mindenkinek legyen elemre működő rádiója.

„Az eseményektől függően sor kerülhet a lakosság evakuálására vagy arra, hogy a polgárok a helyzet javulásáig a menedékhelyen tartózkodjanak. Minden attól függ, hogy hol, mi történik. A  A veszély elmúltát a szirénák ismét kétperces, ingadozó hangú jelzéssel adják a lakosság tudtára“

– tette hozzá Žiaková, hozzátéve: nem tanácsolja a kálium-jodid megelőző használatát, mert ártalmas lehet.

Žiaková azt is elmondta, hogy az ukrán zaporizzsjai erőmű elleni orosz támadás miatt nincs ok a pánikra, a reaktorok nem sérültek, Szlovákiában pedig nem emelkedett a sugárzás szintje.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »