Pergola, minden helyzetre

Pergola, minden helyzetre

A pergolák felépítése

Ám egy pergola megteremti a lehetőséget arra, hogy szinte bármilyen időjárási körülmény mellett élvezni tudjuk a szabadban tartózkodás élményét. A Topredőny pergoláit közvetlenül a ház mellé is építtethetjük, de magában állva a kertben, oázisként is megállja a helyüket.

A pergolák felépítése

A pergola egy kültéri árnyékoló rendszer, aminek elsődleges feladata, hogy védelmet nyújtson a nap perzselő sugaraival és az UV-sugárzással szemben. A pergola teteje mozgatható lamellákból áll. Ezeknek a forgatásával tudjuk szabályozni, hogy pontosan mennyi fényt engedjenek át. Teljesen csukott helyzetben semmi nem szűrődik át a tetőn, de ha úgy kívánjuk, teljesen nyitott állásban olyan, mintha nem is lenne tető felettünk.

Extrudált alumíniumból és rozsdamentes acél elemekből készülnek, mindkét anyag biztosítja az időtállóságot és az időjárás viszontagságaival szembeni ellenálló képességet.

Ha a pergola tetőelemét kiegészítjük elhúzható oldalfalakkal, akkor nem csak a napsugarak ellen nyújt védelmet a szerkezet, hanem véd a széltől, illetve akár téliesíteni is lehet az építményt. A tető és a falak zárt helyzetben kellő hőszigetelő képességgel rendelkeznek, így megfelelő fűtőberendezés használata mellett, akár télen is élvezhetjük a természet közelségét.

Hírdetés

Modern technológia

Pergolák esetében is alkalmaznak modern technológiát. Ez lehetővé teszi, hogy a motoros pergolákat akár távolról is vezéreljük. Bizonyos termékek összekapcsolhatóak okostelefonokkal, amelyekről alkalmazáson keresztül irányíthatjuk őket. Egy hirtelen eső alkalmával így azonnal bezárhatjuk a lamellákat, vagy akár előre beprogramozhatjuk, hogy mikor milyen állásban legyen a pergola.

A szenzorokkal felszerelt árnyékolók esetében arra sincs szükség, hogy mi magunk intézkedjünk hirtelen időjárás-változás esetén, hiszen a szenzorok érzékelik az esőt, a napsütést vagy az erős széllökéseket, és a körülményekhez legjobban igazodó helyzetbe állítják a lamellákat.

Felhasználási területek

Pergolákat a családi házak udvarán túl számos egyéb helyen is láthatunk. Például szállodák kertjében vagy egyéb vendéglátóegységek kötelékében. Kávézók és éttermek is előszeretettel élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az emberek szeretik a szabadban tölteni az idejüket, megfelelő időjárás esetén. Sokkal jobban esik a reggeli kávé vagy egy meghitt vacsora a friss levegőn, mint egy zsúfolt, hangos helyiségben.

A testmozgás kedvelőinek szintén praktikus lehet egy pergola, hiszen a reggeli jóga is sokkal kellemesebben telik a természethez közel, a friss levegőn, amiről így akkor sem kell lemondani, ha éppen esik az eső vagy a nap sugarai túl erősek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »