„Zéró tolerancia” – Fából vaskarika nemcsak a liberális demokráciákban, de a mi „keresztényünkben” is

„Zéró tolerancia” – Fából vaskarika nemcsak a liberális demokráciákban, de a mi „keresztényünkben” is

Itthon is gyakran mondogatják vezető politikusok, Izraelben Orbán úton-útfélen hangoztatta: „Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az antiszemitizmus ellen”. Jó lenne pontosan tudni, mit is jelent ez a mondat.

Önmagában a szóhasználat is különös. Lehetne ugyanis a mantrát jórészt magyar szavakkal, például a következőképpen megfogalmazni: „Határozottan fellépünk minden antiszemita jelenséggel szemben”, vagy „nem tűrjük el az antiszemita megnyilvánulásokat”. Miért ezt a „zéró tolerancia” szöveget nyomatják unos-untalan? Ami annál is furcsább, mivel a „tolerancia” szó a liberális világ szótárában kiemelt jelentőséggel bír: elvileg ugyanis toleránsnak kellene lennünk a más véleményen lévőkkel, a bevándorlókkal, a buzikkal stb. szemben (sőt a liberálisok azt tartják kereszténynek is, aki így tesz, lásd Ferenc pápa kétes népszerűségét köreikben). Erre tanítanak az iskolában, erre ösztönöznek a médiában. Majd hirtelen képünkbe nyomják a „zéró tolerancia az antiszemitizmus ellen” szöveget. Súlyosan kibukik ezzel az ellentmondás: mégsem kell mindenkivel toleránsnak lenni, a toleranciának megvannak a jól körülírható határai. Az antiszemiták ellen tilos mindenfajta tolerancia. Immár ezt is oktatják az iskolákban, hirdetik a médiában. A liberalizmus legnagyobb dicsőségére.

  • antiszemitizmusnak számít, vagyis tilos a kormánynak a zsidóságra vonatkozó intézkedéseit (temető- és zsinagógafelújítások, kulturális és sportrendezvények, holokauszt-megemlékezések súlyos milliárdokkal történő támogatása, a tankönyveknek a zsidóság igényei szerinti átírása, stb.) bírálni;
  • antiszemitizmus továbbá, ha bárki kritikával illeti a magyarországi „zsidó közösség” cselekedeteit, vezetőinek kinyilvánított nézeteit;
  • antiszemitizmus az is, ha az európai vagy amerikai zsidó lobbi roppant befolyására bárki akár csak rámutat, illetve ha azok tevékenységét kedvezőtlenül ítéli meg;
  • Hírdetés

  • végezetül pedig, mint arról Orbán Viktor Izraelben is beszélt, és egyre többször halljuk idehaza is, hogy vannak ugye a „modern antiszemiták”, akik Izraelt merészelik kritizálni, netán a az ún. nácikhoz hasoníltják őket. (Nem világos azonban, hogy az éppen regnáló izraeli kormány kritikája is „modern antiszemitizmus”-e. Mert ha igen, akkor antiszemita lesz a mindenkori izraeli ellenzék, ami elég különös helyzetet teremt.)
  • (De akinek nem elég a fenti tapasztalati úton született hazai lista, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség fekete-fehéren és hosszan sorolja a honlapján, hogy mely Izrael- vagy zsidókritikák számítanak tiltott gyümölcsnek.)

    Mindez így együtt – a holokauszt cáfolását tiltó jogszabállyal együtt – szép kis lista arról, miről nem lehet beszélni és írni ebben a fene nagy demokráciában és szabadságban. Tisztázandó természetesen az is, hogy a „zéró tolerancia” büntetőjogi felelősségre vonást jelent-e, vagy pedig csupán a médiára, illetve az állami alkalmazottakra vonatkozó szabály. Pillanatnyilag tudomásom szerint nincs olyan paragrafus a Btk.-ban, amely büntetni rendelné az úgynevezett antiszemitizmust, vagyis a zsidóság vagy a rá vonatkozó „pozitív diszkrimináció” kritikáját. Egyelőre. Mert mint az említett nemzetközi zsidó szervezet által ihletett román példa mutatja, ilyen jogszabály bármikor bevezethető. De mivel, ismétlem, nincs ilyen törvény, a „zéró tolerancia” elvileg nem jelentheti az antiszemitának bélyegzett személyek törvényi üldözését. Akkor pedig marad a másik lehetőség: az a politikus, állami tisztségviselő, illetve kormányirányítás alatt álló médiában dolgozó újságíró, akinek a száján vagy tolla alól kicsúszik valami antiszemitának nevezhető szó vagy mondat, állásával fizet ezért. Ha ez utóbbi a „zéró tolerancia” jelentése, akkor a média nem kormányirányítású részében elvileg bárki szabadon bírálhatja akár Izrael állam cselekedeteit, vagy a zsidó lobbi ténykedését.

    De felmerül az a kérdés is, hogy a „zéró tolerancia” vonatkozik-e például a pedagógusokra is? Egy tanárt ki lehet-e rúgni munkahelyéről azért, mert mondjuk bemutatja a diákoknak a palesztinok szemszögéből is az izraeli-palesztin viszályt? És ha valaki ki meri fejteni a nagy nyilvánosság előtt, hogy a „zéró tolerancia az antiszemitizmus ellen” jelszó homályos, zűrzavaros és értelmezhetetlen, arra a „zéró tolerancia” nevében milyen büntetés vár ebben a „demokratikus jogállamban”?

    P.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »