Zelenszkij sürgeti az Egyesült Államokat, hogy engedélyezze a mélyebb támadásokat az orosz területeken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgeti az Egyesült Államokat, hogy engedje meg Kijevnek, hogy mélyebben beavatkozhasson Oroszország területén. Ezt szombaton tette meg, miután Ukrajna képviselői találkoztak amerikai kollégáikkal Washingtonban.

Washington 2022-től több mint 50 milliárd dollár értékben nyújtott katonai segítséget Ukrajnának, de fegyvereinek használatát kizárólag Ukrajna területére, illetve a határon átnyúló védelmi műveletekre korlátozta.

„Az ukrán égbolt megtisztítása az orosz irányított légibombáktól döntő lépés, amely arra kényszeríti Oroszországot, hogy keresse a módját a háború befejezésének és az igazságos béke elérésének” – mondta Zelenszkij késő esti beszédében.

Az elnök ezért felszólította az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot, hogy szüntesse meg a Nyugat által szállított nagy hatótávolságú rakéták orosz területen történő felhasználására vonatkozó korlátozásokat.

Hírdetés

„Szükségünk van ezekre az eszközökre, hogy valóban és teljes mértékben megvédjük Ukrajnát és az ukránokat” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy az ország képviselői „minden szükséges részlettel” ellátták a partnereket.

„Elmagyaráztuk, mire van szükségünk, hogy megvédjük az állampolgárokat az orosz terrortól (…), ezért remélem, meghallgatnak minket” – mondta Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter pénteken washingtoni látogatásán.

Julija Svyrydenk gazdasági miniszter az X platformon közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy partnereivel egyeztetett az ukrán energiaipar helyreállításához szükséges lépésekről. Elmondása szerint az orosz légicsapások Ukrajna energiainfrastruktúrájának több mint felét sújtották.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »