Zelenszkij megérkezett a Fehér Házba, elkezdődtek a tárgyalások

Zelenszkij megérkezett a Fehér Házba, elkezdődtek a tárgyalások

Megkérkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba, Joe Biden amerikai elnök a Fehér Háznál fogadta. A két ország első embere az amerikai támogatásokról fog tárgyalni. Zelenszkij küldetése elég egyszerű: Amerika adjon több, mégtöbb, és még annál is több fegyvert.

Az ukrán és amerikai elnök nagyjából két órát fog tárgyalni a Fehér Ház Ovális Irodájában.

Hírdetés

Zelenszkij számára ez az első hivatalos külföldi látogatás az Ukrajna elleni orosz invázió kitörése óta. A találkozóra repülőgéppel érkezett, ami Lengyelországból szállt fel – az ukrán elnök vonattal utazott Lengyelországba.

Az USA szintén szerdán erősítette meg, hogy legalább egy Patriot légvédelmi rakétarendszert át fog adni Ukrajnának annak a támogatási csomagnak a részeként, amelynek nagysága eléri az 1,85 milliárd eurót. Zelenszkij a Kongresszus előtt is fel fog szólalni. Az amerikai Képviselőházban ugyanis republikánus többség van, ők pedig régóta kritizálják az “ellenőrizetlenül” Ukrajnának küldött támogatásokat. A Képviselőház támogatása nélkül az 1,85 milliárdos csomag sem valósulhat meg – így Zelenszkij látogatása lényegében politikai nyomásgyakorlásnak is értelmezhető.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »