Zelenszkij: Civilek megsemmisítése folyik Ukrajnában

Zelenszkij: Civilek megsemmisítése folyik Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 28-án Telegram-csatornájában közzétett bejegyzésében háborús bűnnek nevezte Harkovban az orosz csapatok által végrehajtott házak ágyúzását, amelyet meg kell büntetni.

Megjegyezte: a szemtanúk beszámolói, valamint az abban a pillanatban készült videofelvételek arra utalnak,

hogy nem véletlen támadásról volt szó, hanem civilek célzott megsemmisítéséről

– írja a Golos.ua.

„Tudták, hová kell lőni, és ezért a bűncselekményért minden bizonnyal nemzetközi bírósági ügy lesz, mivel ez minden egyezményt megsért. Senki sem bocsátja meg nekik a békés ukránok meggyilkolását” – mondta Zelenszkij.

Az elnök ugyanakkor sürgette a „gonosz elpusztítását”, többek között gazdaságilag is. Megjegyezte, a háború öt napja alatt 56 rakétacsapást mértek Ukrajnára, 113 cirkálórakétát lőttek ki.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Oroszországot el kell különíteni és ki kell zárni az ENSZ Tanácsából. Arra is felszólított, hogy ne vásároljanak orosz árut.

Hírdetés

Az ukránokhoz szólva az elnök azt is megjegyezte, hogy a hatóságok tisztában vannak a háború összes pusztításával és áldozataival.

„Örök emlék az elhunytaknak, és tisztelet azoknak, akik megvédik a földünket” – mondta az elnök.

A Kijev elleni támadásról szólva Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Kijev az ellenség első számú célpontja.

Nemzeti államiságunkat akarják feltörni. Mert a főváros folyamatosan veszélyben van. Csak ma három rakéta- és bombacsapást hajtottak végre. Célpont alatt a hőerőművek. Le akarják kapcsolni az erőművet és áram nélkül hagyni a várost. Nem hagytuk, hogy megtörjék a főváros védelmét. Állandóan szabotőröket küldenek hozzánk. Mindegyiket semlegesítjük – mondta az államfő.

Megjegyezte azt is, hogy az orosz fél kezdeményezésére lezajlott a tárgyalások első fordulója Ukrajna és Oroszország között.

„Ezek a tárgyalások a területünk, városaink bombázásainak és ágyúzásának hátterében zajlottak. Látható volt a lövöldözés és a tárgyalási folyamat szinkronizálása. Szerintem Oroszország ilyen egyszerű módon próbál nyomást gyakorolni. Nem fogadunk el ilyen taktikát. Tisztességes tárgyalások akkor jöhetnek létre, ha az egyik fél a tárgyalások pillanatában nem találja el a másik oldalt rakétatüzérséggel” – mondta az elnök.

Miután a delegáció visszatért Kijevbe, az ország hatóságai elemezni kívánják a hallottakat, és eldöntik, hogyan lépjenek tovább a tárgyalások második fordulójára.

„Még egy dolog, amit nagyon fontos elmondani. 30 éve várunk erre. A mai napon aláírtam az Európai Unióhoz való csatlakozási kérelmet. A küzdelemben elnyertük a jogunkat, hogy mindenkivel együtt legyünk Európában. A kérelmet már hivatalosan is nyilvántartásba vették Brüsszelben. Eljött az idő” – tette hozzá Zelenszkij.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »