Párkánynál és Esztergomnál tetőzik a Duna, Helembán állandó a járőrszolgálat

Párkánynál és Esztergomnál tetőzik a Duna, Helembán állandó a járőrszolgálat

Párkánynál és Esztergomnál tetőzik a Duna, Helembán állandó a járőrszolgálat Mészáros Richárd2024. 09. 20., p – 16:02 Párkány/Helemba |

Párkánynál és Esztergomnál 748–749 centiméternél tetőzik a Duna, Helembától a garamkövesdi viaduktig 20–60 cm magasságig öntötte el a folyó az országutat. Esztergomban csak a Dobogókői út használható, de a Mária Valéria hídról be lehet jutni a városközpontba. 

Párkányban 748–749 centiméterrel tetőzik a Duna, ez 63 centiméterrel marad el a 2013-as, 812 centiméteres rekord vízszinttől – közölte péntek délutáni megkeresésünkre Eugen Szabó polgármester. A szakemberek lassú apadásra számítanak, becslések szerint a 748–749-es vízszintet 2 napig fogja tartani a folyó. A városban a kertekben és a régi kutakban nyomja vissza a Duna a talajvizet. Az új árvízvédelmi gátra viszont nem kellett telepíteni a mobil gátat és a Garam-töltésnél sincs gond – tette hozzá a polgármester. Az ún. Papagáj-öbölnél sem áradt meg annyira a folyó, hogy elérje a panelházak előtti országutat. 

Hírdetés

Helembára tart Nyitra megye elnöke 

A helembai önkéntes tűzoltók félórás váltásban éjjel-nappal figyelik az árvízhelyzet alakulását és a gátakat – tudatta Izrael Gergely, a falu polgármestere. Most is terepen vannak, a Duua-töltés buzgárait tömik el homokzsákokkal. A faluba bevezető egyetlen országutat helyenként 20 – 60 centiméter magasságban öntötte el a Duna, egészen a garamkövesdi viaduktig – tette hozzá Izrael Gergely. Szerinte a következő negyvennyolc óra is döntő fontosságú lesz, hogy meddig bírják a gátak a 749 centiméter magasságú vízszintet. – Az Ipolyon nincs gondunk, bár ott magas a vízszint, a folyó nyugodt. Itt nálunk inkább a Dunától kell tartani – fejtette ki a község polgármestere. A garamkövesdi viaduktig már nem biztos, hogy eljut a katonai teherkocsi, de ha kell, akkor Bajtának, erdőn keresztül, terepjáróval is hoznak kenyeret és minden szükséges holmit Helembára. Ma délután a községbe látogat Branislav Becík, Nyitra megye elnöke is.  Helemba polgármestere szerint az árvízvédelmi készültségnek korántsincs vége, a tetőzés elvonultával is sok dolguk lesz. Helembára minimum a jövő hétig biztos nem autózhatunk. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »