Zbigniev Brzezinski stratégiai víziója

Ketyeg a cionista óra! De mikor fogja elütni az éjfélt?

A Washingtonban jelenleg folyó hatalmi erőpróba közepette különösen érdekes belelapozni Zbigniew Brzezinski magyarul nemrégiben megjelent könyvébe.

Jimmy Carter, a 39. elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, az amerikai külpolitika egyik legismertebb és legelismertebb szaktekintélye “Stratégiai vízió – Amerika és a globális hatalom válsága” című művében aggasztó, pesszimista jövőképet vázol fel, de összességében mégis azt sugallja: rendelkezik elegendő gazdasági-emberi tartalékkal ahhoz, hogy képes legyen a megújulásra.
Brzezinski elegáns történelmi áttekintést ad a globális hatalmi viszonyok megváltozásáról, a Nyugat visszaszorulásáról. Már előző, “A nagy sakktábla” című, 1999-ben megjelent könyvében is foglalkozott a Nyugat térvesztésével, de akkor még inkább bizakodott az egyedüli globális szuperhatalom, az Egyesült Államok és az Európai Unió képességében a világpolitikai szerepvállalásra. A három ázsiai hatalom – Japán, Kína és India – globális erővé válása, mint írja, már a második világháború óta megfigyelhető volt, de a drámai fordulat, “Kína üstökösszerű felemelkedése” csak e század elején következett be. “Az Egyesült Államok még mindig világelső, ám vezetésének legitimitását, hatékonyságát és tartósságát egyre többen kérdőjelezik meg világszerte” – írja Brzezinski, aki idén márciusban töltötte be 85. életévét. A lengyel származású professzor úgy látja, sem Amerika, sem az EU nem volt képes kihasználni a hidegháború végével adódott nagy lehetőséget.”Az amerikai álom elhalványulása” című fejezetben a szerző éppen azokat a problémákat boncolgatja, amelyekkel az Obama-kormányzatnak most meg kell küzdenie. Az Egyesült Államok előtt álló legfontosabb kihívásokat sorra véve első helyre teszi a “növekvő és előbb-utóbb kezelhetetlenné váló államadósság” problémáját. Igaz, rögtön nemzetközi perspektívába is helyezi azt: az államadósság 2010-ben az amerikai GDP mintegy 60 százalékát tette ki, míg például Japáné 115 százalékon állt. Brzezinski aggasztónak találja, hogy az államadósság, amely – ha semmit nem kezdenek vele – 2025-re meghaladhatja a GDP 108 százalékát, s ez nagymértékben megnöveli Amerika sebezhetőségét. A könyv a 2008-2009-es válság után született, s érthető módon a pénzügyi rendszer reformját ítéli az egyik legsürgetőbb feladatnak. A gazdagok és szegények közötti olló tágra nyílása, az amerikai infrastruktúrának a világ első hatalmához méltatlan állapota, az amerikaiak befelé fordulása mellett a “patthelyzetben lévő, megosztó pártoskodástól szenvedő politikai rendszer” veszélyére figyelmeztet Brzezinski.

E kihívásokat ellensúlyozhatja azonban mindaz, ami a mérleg másik serpenyőjében van: Amerika gazdasági ereje, az amerikai technológia és innováció magas szintje, a még mindig “olvasztótégely” ország képessége a bevándorlók vonzására és asszimilálására, a geopolitikai előnyök, s az amerikai demokrácia hagyományos értékei. Mindezek együtt tehetik képessé az Egyesült Államokat a történelmi léptékű megújulásra – állapítja meg.

Hírdetés

Brzezinski kíméletlenül bírálja George W. Bush két elhúzódó háborúját, de az előző adminisztrációk, idősebb Bush és Bill Clinton diplomáciáját sem kíméli, ahogy a könyv írásakor még csak indult Obama-kormányzat külpolitikájának lehetséges gyengeségeit is elemzi. Izgalmas része a könyvnek, ahol az első számú szuperhatalom bukásának hipotéziséből kiindulva az “Amerika utáni világ” lehetséges hatalmi harcait felvázolja. Brzezinski jóslata: 2025-ben a világ “nem kínai, hanem kaotikus” lehet. Mint írja, egyetlen más hatalom sem képes arra, hogy Amerika helyébe lépjen, az elkövetkező időszakot a globális és regionális hatalmak zűrzavaros átrendeződése jellemezheti. “Nem lesznek nagy nyertesek, de annál több lesz a vesztes” – véli a szerző.

Magyarics Tamás, a dublini magyar nagykövet a Magyar Külügyi Intézetben tartott könyvbemutatón elmondta, nagy élvezettel fordította Brzezinski művét, amelynek végkicsengése mégiscsak az: korai lenne temetni az Egyesült Államokat. A 297 oldalas, alapos lábjegyzetekkel, név- és tárgymutatóval ellátott kötet az Antall József Tudásközpont gondozásában jelent meg.

Forrás: nepszava.huNemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Kategória:Geopolitika Tagged: Amerikai Egyesült Államok, Európai Egyesült Államok, hidegháború, válság


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »