Zarándoklatot szerveztek Csepellényi György pálos vértanú nyomában

Zarándoklatot szerveztek Csepellényi György pálos vértanú nyomában

Az Ács István-emlékév keretében Ternyák Csaba egri érsek fővédnöksége alatt zarándoklatot szerveztek október 17-én, melyen Csepellényi György pálos szerzetes életének és vértanúságának helyszíneit járták be a hívek.

Füzéren, az egykori plébános emléktáblájánál koszorúzással kezdődött a program, majd a Csepellényi György nevét viselő közösségi ház ünnepélyes megnyitásával folytatódott. A zarándokút innen Sátoraljaújhelyre vezetett, ahol a piarista templomban emlékeztek a vértanú szerzetesre, akinek földi maradványai a mellékoltár alatti kriptában nyugszanak.

Egerfarmoson a templomban az irgalmasság rózsafüzérét imádkozták a résztvevők, majd felkeresték azt a helyet, ahol Csepellényi György vértanúságot szenvedett. Ternyák Csaba egri érsek rövid tanításában a szerzetes életpéldáját állította a jelenlévők elé, rámutatva, hogy életét feláldozva kitartott hite mellett. Emlékeztetett: folyamatban van Csepellényi György boldoggáavatási ügye, személyesen vitte el az eljáráshoz szükséges iratokat a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma prefektusának, Marcello Semeraro bíborosnak.

Hírdetés

A zarándokok a főpásztor vezetésével mondták el a Csepellényi György boldoggá avatásáért szóló imádságot: Istenünk, benned bízók erőssége, te arra hívtad Csepellényi Györgyöt, hogy Boldog Özséb követőjeként híveidet megerősítse a katolikus hitben, és összegyűjtse, ami szétszóródott. Életáldozata, hite és irántad érzett hűsége példaként ragyog előttünk. Add, hogy mielőbb a boldogok között tisztelhessük őt. Ámen.

A zarándoklat Egerben szentmisével folytatódott, melyet az altemplomban, a 30 éve elhunyt Ács István pálos szerzetes, egri segédpüspök nyughelyén mutatott be Ternyák Csaba egri érsek.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »