Zakariás Zoltán: Betartotta vállalását az EMSZ

Zakariás Zoltán:  Betartotta vállalását az EMSZ

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-i romániai EP- és helyhatósági választásokon a szavazás „nem baráti környezete” ellenére megőrizte a négy éve kapott szavazatszámot azokon a helyszíneken, ahol indult – mondta Zakariás Zoltán pártelnök tegnap Kolozsváron.

A júniusi választásokat értékelő sajtótájékoztatóján a pártelnök elmondta: az EP-választásokon az EMSZ betartotta az RMDSZ-szel kötött együttműködési megállapodásban vállaltakat. Az EP-választások kapcsán elmondta: az EMSZ megtartotta vállalását, miszerint mozgósít a közös listára való szavazásra, melyen a párt jelöltje, Szilágyi Zsolt a 4. helyen szerepelt. Azokon a településeken, ahol az EMSZ-nek voltak jelöltjei, a párt listáira leadott voksok 80–100 százaléka az EP-lista támogatói között is kimutatható.

Hírdetés

Az EMSZ elnöke szerint a szavazás környezete a választások összevonása miatt „nem volt baráti”, az EP-választási kampány szerinte általánosabb és könnyebben emészthető üzenete „túlfolyt”, „elárasztotta” a helyi üzeneteket. Az EMSZ nem parlamenti pártként a helyszínek többségében urnabiztost sem állíthatott, és ez hátrányos helyzetet eredményezett. Az EMSZ jóval kevesebb településen indított jelölteket, mint 2020-ban, mivel bár az RMDSZ-szel kötött megállapodásban benne volt a helyi koalíciók lehetősége, a Szövetségi Állandó Tanács két héttel az egyezmény aláírása után letiltotta ezeket. Azt tartják méltányosnak, ha az eredmények értékelésekor a helyszínekből indulnak ki, ahol indultak jelöltjeik. Száz településen indítottak önkormányzati képviselőjelölti listát, és az ezekre adott 30 400 szavazat 171 mandátumot eredményezett. Négy településen győzött EMSZ-es polgármester, ötben a párt által támogatott független polgármesterjelölt. „Megállapíthatjuk, hogy azokon a helyeken, ahol indultunk, ott a magyar–magyar versenyben a 15 százalékot meg tudtuk őrizni, és meg vagyok győződve, hogy a következőkben ez csak növekedni tud” – mondotta Zakariás Zoltán,  hiszen még mindig van 50–100 ezer erdélyi magyar szavazó, aki elfordult a közélettől, közülük minél többeket meg kell szólítani, ezt tekintik feladatuknak.

Kitért a Bihar megyei Székelyhíd esetére, ahol egyetlen szavazattal győzött az RMDSZ-es polgármester az EMSZ jelöltje ellenében, noha az első szavazatszámlálás először 9 vokssal utóbbit hozta ki győztesnek. Pártja nem tekinti lezártnak az ügyet, a központi választási bizottság döntésére vár óvása ügyében, valamint bírósági eljárást kezdeményezett, mivel véleményük szerint sok rendellenesség történt. Zakariás Zoltán újságírói kérdésre úgy vélte, a székelyhídi eset vagy az EMSZ és az RMDSZ között más településeken történt kampánybeli súrlódás nem fogja rányomni bélyegét az együttműködésre az őszi parlamenti választások előtt. Ezek a helyi helyzetek azt mutatják, hogy az EMSZ-nek van szavazótábora, „nem lehet lesöpörni az asztalról”. Arra a kérdésre, hogy az eredmények függvényében Nagyváradon vagy Marosvásárhelyen – ahol az EMSZ-nek nem sikerült bejutnia a helyi tanácsba – nem lett volna jobb döntés elfogadni az RMDSZ ajánlatát és a szövetség listáján indulni, elmondta: Marosvásárhelyen a nem bejutó 11 helyre vonatkozott az ajánlat. Úgy vélte, ha az EMSZ jelöltje be is jutna RMDSZ-listán a testületbe, a szövetségtől függene, nem tudna saját javaslatokkal előállni a frakció beleegyezése nélkül. Zakariás Zoltán szerint az RMDSZ listáján való indulás nem az összefogás, hanem a hosszú távú beolvasztás kezdete, pártja épp azért ragaszkodott a helyi koalíciókhoz, hogy megőrizhesse függetlenségét.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »