Washington távozásra szólította fel az Ukrajnában lévő amerikai polgárokat, civil infrastruktúra elleni támadásra számítanak

Washington távozásra szólította fel az Ukrajnában lévő amerikai polgárokat, civil infrastruktúra elleni támadásra számítanak

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország azt tervezi, hogy újabb csapásokat hajt végre az ukrán civil infrastruktúra és kormányzati létesítmények ellen. Ezért Washington felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el az országot. Közben tovább folynak a harcok Zaporizzsja és az Enerhodar atomerőmű környékén. Kijev hétfőtől csütörtökig betiltotta az ukrán függetlenségi évfordulós ünnepségeket. Kijev azt is bejelentette, hogy több uniós tagállammal – köztük Szlovákiával és Magyarországgal – megalakították a Kijevi Platformot. Egy nap múlva lesz fél éve, hogy kitört az orosz-ukrán háború.

Hétfőn este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy több EU-s tagállammal együtt megalakították a Regionális Együttműködés Kijevi Kezdeményezését, röviden a Kijevi Platformot. A kezdeményezésben az ukrán elnök elmondása szerint Lengyelország, Románia, Szlovákia, Magyarország, Észtország, Litvánia és Lettország vesz részt.

Zelenszkij részleteket nem árult el, annyit mondott, hogy a platform “nagyon ígéretes együttműködés lehet az euroatlanti csoportosulás keretében”.

Újra célkeresztbe kerülnek a civil infrastruktúrák

Oroszország hétfőn tüzérségi és légicsapásokat hajtott végre Zaporizzsja megyében. Folytatódtak a harcok Európa legnagyobb atomerőművénél, Enerhodarnál is.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége közleményben figyelmeztetett, hogy az elkövetkező napokban orosz csapások érhetik a polgári infrastruktúrát és a kormányzati épületeket, ezért felszólították a civil amerikai polgárokat, hogy hagyják el az országot.

Ha mégis maradnak, azt tanácsolják nekik, hogy azonnal keressenek fedezéket, ha meghallják a szirénákat, lehetőleg az épület legmélyebben fekvő szintjébe húzódjanak be, ott is a legkevesebb külső fallal és ablakkal rendelkező helyiséget válasszák.

Hírdetés

Volodimir Zelenszkij hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Oroszország “különösen kegyetlen” dologgal készülhet Ukrajna szovjet uralom alóli felszabadulásának 31. évfordulója előtt. Kijev vélhetően ezért csütörtökig betiltott minden évfordulós nyilvános rendezvényt, annak ellenére, hogy a fővárost ma csak ritkán éri támadás, mert messze esik a frontvonalaktól.

Folytatódnak a harcok az atőmerőműnél

Kevésbé szerencsés Harkiv városa, amely az ország északkeleti csücskében folyamatos orosz bombázásoknak van kitéve. A helyi polgármester bejelentette, hogy meghosszabbítják az éjszakai kijárási tilalmat, amely így már délután 16 órától másnap reggel 7-ig lesz érvényben.

A támadásoktól és csapásoktól való félelem tovább nőt az ukrán városokban, miután a hétvégén autóbombával meggyilkolták Darja Duginát, az orosz nacionalista filozófus, Alekszandr Dugin lányát. Az FSZB szerint a merénylet az ukrán titkosszolgálat műve, az elkövető, egy ukrán nő, pedig az Azov hadtest tagja.

Oroszország keddre összehívatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát az zaporizzsjai atomerőmű veszélyeztetése kapcsán. Jelenleg az oroszok és ukránok egymást vádolják az erőmű bombázásáért.

Körkép-vélemény: A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az ukránok próbálják megakadályozni, hogy az oroszok leválasszák az ukrán hálózatról a reaktorokat, és átirányítsák az áramot a Krím-félsziget felé. Ezen kívül vélhetőn az oroszok az erőmű területéről lövik a Dnyeper túlpartján lévő Nyikopol városát. Ez a két inkább arra utal, hogy az erőművet vagy környékét az ukránok támadják. Az kevésbé valószínű, hogy az oroszok a március óta ellenőrzésük alatt tartott erőművet a maguk kárára bombáznák.

Az ENSZ emberjogi főbiztosságának jelentése szerint az ukrajnai harcokban február 24. és augusztus 21. között 5587 civil vesztette életét és 7890 sebesült meg. A halottak között 972 gyermek is van.

Körkép.sk, reuters.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »