Washington szerint Moszkva 2014 óta 300 millió dollárt költött külföldi befolyásszerzésre

Oroszország 2014 óta mintegy 300 millió dollárt költött külföldi befolyásszerzésre több mint kéttucat államban, a moszkvai vezetéssel szimpatizáló pártoknak, tisztségviselőknek és politikusoknak juttatva pénzt – közölte kedden amerikai külügyminisztérium egyik magasrangú tisztségviselője hírszerzési jelentésekre hivatkozva.

Az amerikai kormány feloldotta az Oroszország titkos, politikai befolyásolásra szánt fizetéseiről szóló jelentésekben foglalt egyes információk titkosítását és megosztotta azt más államokkal

– mondta a névtelenséget kérő illetékes telefonon nyilatkozva újságíróknak.

A tisztségviselő ugyanakkor nem tárta fel, hogy Oroszország becslések szerint mennyit költött Ukrajnában, ahol Volodimir Zelenszkij államfő szerint Moszkva már régóta beavatkozik a belpolitikai viszonyokba.

Hírdetés

Ugyanakkor felidézte az albániai, boszniai és montenegrói választásokba való orosz beavatkozással kapcsolatos vádakat.

A nyílt lobbitevékenységgel ellentétben Oroszország kirakatszervezeteket használt titkolt befolyásszerzéséhez, ezeken keresztül folyósítva a kívánt célokra, vagy politikusoknak szánt összegeket. Ezek magukba foglalnak európai agytrösztöket, illetve Közép-Amerika, Ázsia, Közel-Kelet és Észak-Afrika országaiban állami vállalatokat is.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy az Egyesült Államok is titokban pénzelt politikai csoportokat, illetve folytatott tevékenységet külföldi kormányok megdöntésére vagy aláásására. A tisztségviselő ugyanakkor elutasította, hogy bármilyen párhuzamot vonjanak Oroszország tevékenysége és az Egyesült Államok a sajtónak és politikai kezdeményezéseknek nyújtott pénzügyi támogatása között.

Az amerikai illetékes úgy fogalmazott, hogy Putyin hatalmas összegeket költ arra, hogy a demokráciákat belülről manipulálja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »