"Vona vágóhídra küldi a radikálisokat" – a Jobbik elnöke állítólag nem engedi indulni Apátit, Hegedűsnét, Novákot és Szávayt

"Vona vágóhídra küldi a radikálisokat" – a Jobbik elnöke állítólag nem engedi indulni Apátit, Hegedűsnét, Novákot és Szávayt

Futótűzként terjed a jobbikosok között a Facebookon, hogy Vona Gábor négy alelnök-aspiránsnak is megtiltotta, hogy induljanak a párt esedékes tisztújításán. A hozzászólók egy része hitetlenkedve fogadja a hírt, a Jobbik egyik megyei szervezetének elnöke ugyanakkor megerősítette az ATV-nek, hogy alapszabályuk lehetővé teszi az elnöki vétót.

 

„Ma megtörtént az, amit sosem gondoltam volna a Jobbik háza táján. Vona megparancsolta, élve a vétójogával, Novák Elődnek, Apáti Istvánnak, Szávay Istvánnak, hogy ne induljanak az alelnökjelölt-választáson, …és megkérte Hegedűsnét, hogy ő sem induljon! Megtörtént a hídépítés… vágóhíd a radikálisoknak” – írta Facebook-oldalán tegnap este Szlávik Viktor, a Jobbik korábbi bátonyterenyei képviselőjelöltje, akinek bejegyzését azóta több tucat párttársa megosztotta.

A Jobbik ma elnökségi ülést tartott, ahol az elsőszámú napirendi pont a nyári tisztújítás volt.

Ha a hír igaz, Vona Gábor ezzel a lépésével a néppártosodás irányába kívánja terelni a Jobbikot – írja a lap.

A párt országos vezetőségéből senki nem akart nyilatkozni, de Mirkóczki Ádám szóvivő ma 17 órakor sajtótájékoztatót tart A Jobbik elnökségi ülésén történtek címmel.

Az értesülésről több más híroldalak mellett beszámolt a HírTV is Vona „vágóhídra küldi” a radikálisokat címmel.

Azt írják, a Jobbik elnöke leszámol a radikálisokkal. Megjegyzik azt is: Vona régóta középre tart, ám a néppárti politika nem tetszik a radikálisoknak.

Frissítés: Vona: „nincs valóságalapja a Novák háttérbe szorításáról szóló hírnek”

Részlet egy 2015. július 17-i MTI-hírből:

A politikus arra az újságírói kérdésre, hogy igazak-e azok a sajtóhírek, amelyek szerint Novák Elődöt, a Jobbik alelnökét a párton belül háttérbe kívánják szorítani, azt válaszolta: ennek nincs valóságalapja. „Mióta pártelnök vagyok”, havonta jelenik meg a Jobbik szakadását vizionáló hír, a kedvencem egy 2009-es, amelyben egy politológus kilenc felé látta szakadni a pártot – jegyezte meg.

Kijelentette: Novák Előd nem az az ember, aki elszalad a konfliktusok elől, néha még keresi is azokat, de egy nagy néppártnak, amilyenné a Jobbik vált, az az erőssége, hogy képes különböző karaktereket integrálni és a feladataikat megtalálni. Minden pártban keresik a megosztási pontokat, ezzel nem kell hogy foglalkozzunk, a találgatást meghagyjuk a politológusoknak és az újságíróknak – mondta Vona Gábor, majd hozzátette: „a kutya ugat, a karaván halad, a Jobbik erősödik”.

2. frissítés: már be is indult a balliberális örömködés:

3. frissítés: Hegedűs Lorántné igenis indul:

Hírdetés

Bejegyzése azt követően született, hogy értesült a pártelnöki döntésről:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkovacseniko.hegedusne%2Fphotos%2Fa.891205727568998.1073741828.890893174266920%2F1127042043985364%2F%3Ftype%3D3&width=480&show_text=true&height=673&appId

4. frissítés: Novák leforrázva érzi magát, Szávayt is váratlanul érte, de becsületbeli ügynek tartja az indulást

Szerda délután elnökségi ülést tartott a Jobbik, ami után az Indexnek sikerült megszólaltatnia Novák Elődöt, a párt egyik alelnökét. Novák azt mondta, „leforrázva érzi magát” a mai nap eseményei után. A tudósító szerint Novák alig akart megszólalni, de annyit elárult: teljesen váratlanul érte Vona Gábor mai bejelentése.

Sikerült elérniük telefonon Szávayt is, aki megerősítette a Vona vétójáról szóló információkat. Szávayt abszolút váratlanul érte, amikor
Vona tegnap egyesével behívta az elnökségi tagokat, és közölte velük, hogy meg fogja vétózni az indulásukat.

Arra a kérdésre, hogy ezek után el fog-e indulni, Szávay azt mondta, hogy „számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha össze fog jönni az alapszabályban meghatározott jelölés, és érezni fogom a tagság támogatását, akkor el fogok indulni”.

A politikus arról is beszélt, ő a néppártosodás szándékát soha nem vonta kétségbe, de úgy gondolja, hogy a Jobbiknak nem csak azokra kell gondolnia, akiket meg kíván szerezni támogatóként, hanem emellett nem szabad elveszítenie a radikálisokat. Azonban „az elnök úr másként látja a jövőt″ – tette hozzá Szávay: „Elnök úr részéről két év alatt komolyabb jelzést arra vonatkozóan, hogy a munkámmal elégedetlen lenne, vagy hogy valamit másképp kellene csinálni, soha nem érkezett. Abszolút váratlanul ért engem is a döntés, nem voltam rá felkészülve.”

A mostani forgatókönyv nem annyira meglepő fejlemény a néhány éve néppártosodó, mérséklődő párttól. Vona folyamatosan nyesegeti le a vadhajtásokat, amelyektől új szavazókat remél, amellett, hogy a radikálisabb támogatók nem hagyják el őket – jegyzi meg az Index.

5. frissítés: Vona megerősítette a tiltást; Apáti is indul: „a tagságnak kell döntenie”

Leszámol a radikálisokkal a Jobbik elnöke. Vona Gábor szabadulna Novák Elődtől, Apáti Istvántól, Szávay Istvántól és Hegedűs Lórántnétól. Valamennyiüket arra utasította, hogy ne jelöltessék magukat alelnöknek a nyári tisztújító kongresszuson. A pártelnök megerősítette, hogy ha a kérését nem teljesítik, él vétójogával, és a jobbikos polgármesterek közül jelöl alelnököket – írja a HírTV Vona leszámol a radikálisokkal című cikkében.

„A soron következő két év egy új célt tűz ki elénk, ez pedig a kormányra jutásnak és a kormányzásnak a felelőssége. Én egy olyan elnökséggel kívánok együtt dolgozni, aki erre alkalmas, és szeretnék olyan jelölteket behozni és a kongresszus előtt támogatni, akik polgármesterek is, hiszen ők már győztek, és napi szinten kormányoznak a maguk területén. Három elnökségi tagot fog érinteni, Novák előd, Apáti István és Szávay István alelnök társamat. De megelőzve a pletykákat, ez nem szakadást jelent, hiszen mind a három személy komoly funkciót töltött be, és a jövőben is komoly funkciót fog betölteni” – nyilatkozta Vona Gábor a Hír TV-nek.

Apáti István a Jobbik elnökségi ülését követően azt mondta, hogy az elnöki vétó ellenére indulni fog az alelnöki pozícióért. A politikus szerint ugyanis a párt tagságának kell döntenie a kérdésben.

„Én eldöntöttem, hogy elindulok, és ha meg kell hogy haljak, akkor szépen, a méltóságomat megőrizve, én úgy gondolom, hogy a tagság tőlem ezt várja. Egy esetben nem indulok, ha úgy érzem, hogy a tagság részéről rám nem mutatkozik valós igény, ha azonban azt érzem, és most ezt érzem, hogy erős a támogatás, és csak akkor tudok a tagtársaim, bajtársaim szemébe nézni, ha vállalom ezt a megmérettetést” – fejtette ki a HírTV-nek.

 6. frissítés: hát persze hogy nincs radikális-mérsékelt törésvonal a pártban

Novák Előd, Apáti István és Szávay István „nem lesz tagja a Jobbik elnökségének a következő tisztújítást követően” – közölte Mirkóczki Ádám, a néppárti párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus kijelentette: „pártszakadás nincs és fel sem merült, a leköszönő alelnökök munkájára a továbbiakban is számítanak”.

Kifejtette, hogy az alapszabály szerint az elnöknek joga van megnevezni az aspiránsait, és Vona Gábor élni fog ezzel. Hogy kiket jelöl, az a következő hetek kérdése – mondta, megjegyezve, az elnökségből távozókkal „higgadt és őszinte beszélgetés volt az elnökségi ülésen, és nem a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak a felek”.

A szóvivő a lépést azzal magyarázta, hogy „megváltoztak a feladatok”. A most záruló elnökségi ciklus feladata a párt támogatottságának stabilizálása volt, és az, hogy a Jobbikot az ellenzék vezető erejévé tegyék – fejtette ki, jelezve: értékelésük szerint a jelenlegi elnökség teljesítette, amit vállalt. A következő időszak feladataként a kormányzati munkára készülést jelölte meg. Hozzátette, hogy Vona Gábor pártelnök „más karaktereket, polgármestereket” is szeretne maga mellé az elnökségbe.

Mirkóczki Ádám egyúttal visszautasította, hogy egy radikális-mérsékelt törésvonal lenne a pártban. Érdemi konstruktív viták mindig vannak, de a program nem változott – hangsúlyozta az MTI híradása szerint.

Az Indexnek a jobbikos polgármesterek közül Janiczak Dávid ózdi városvezetőt sikerült telefonon elérnie: Janiczak elmondta, bár még nem indult el a jelöltállítás, beszélt Vonával, aki bátorította őt. Alelnöki indulását ezért Facebook-oldalán korábban már be is jelentette.

Az ózdi polgármester azt is hozzátette, saját magán kívül még a Tiszavasvárit vezető Fülöp Erikről tudja, hogy pályázik az alelnökségre.

Fülöp a Facebook-oldalán szintén közzétette már, hogy ő is elindul. Janiczak egyébként összesen tizenhárom jelöltről tud, köztük az említetteken kívül még Z. Kárpát Dánielről és Kepli Lajosról.

Apáti: Vona Gábor joga, hogy éljen a vétójogával, én pedig élni fogok az indulási jogommal

Vona szerint nem is szorítják ki a radikálisokat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »