Von der Leyen a Globsecen: az ukránoknak meg kell nyerniük ezt a háborút

Von der Leyen a Globsecen: az ukránoknak meg kell nyerniük ezt a háborút

Egyértelmű támogatásáról biztosította Ukrajnát Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a 2022-es pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferencián. Szerinte nemcsak stratégiai érdekünk, hanem erkölcsi kötelességünk is, hogy Ukrajnának lehetősége legyen csatlakozni az Európai Unióhoz.

  „Az ukránoknak meg kell nyerniük ezt a háborút, és Putyinnak meg kell éreznie a komoly stratégiai vereséget. Világosnak kell lennie, hogy egy agresszor hatalmas árat fizet egy szuverén ország megtámadásáért“

– mondta.

Hírdetés

Az EB vezetője elmondta, míg az EU-tagállamok a szankciókon keresztül teljes mértékben mozgósítják a gazdasági hatalmukat, addig Putyin a csapatait mozgósítja. Hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak meg kell szabadulniuk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésüktől. Szerinte ez a „legkomolyabb elszakadás“, amit az Unió tehet az orosz gazdasággal.

Hozzátette, hogy Ukrajnának azonnali gazdasági és pénzügyi támogatásra van szüksége. Ukrajna újjáépítésével összefüggésen egy Ukrajna által irányított platform létrehozását említette.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »