Volt mit ünnepelniük a selyés végzősöknek

Volt mit ünnepelniük  a selyés végzősöknek

Miután sikeresen leérettségizett a komáromi Selye János Gimnázium 119 végzős diákja, június elsején az intézmény aulájában került sor az érettségi vizsgák hagyományos záróünnepségére, amelyen a kedvcsináló útravalónak szánt, 200 eurós szerencsepénz is gazdára talált.

A Felvidék legnagyobb alma materének padjait koptató, immár öregdiákokhoz az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumból érkezett Dózsa Roland, az érettségi vizsgabizottság elnöke szólt.

 – Mivel mindnyájatok érettségi vizsgája többé-kevésbé sikerült, végre azt állíthatjátok magatokról: én már leérettségiztem. Túl vagytok az első nagy próbatételen, ami csak tréfadolog volt ahhoz képest, ami az életetek során még vár rátok. Most már ugorjatok fejest a medencébe, s élvezzétek a hosszú nyári vakációt és a megérdemelt pihenést! – hangzott a csöppet sem patetikus útravaló. Azonban a vizsgabizottság elnöke hozzáfűzte még a nagy igazságot: mindig a lehető legjobb eredmény elérésére kell törekedni, ám a további életetekről nem az fog dönteni, hogy ki hányasra érettségizett…

„A vizsgáztatók azt keresték, amit a diákok tudnak”

Andruskó Imre igazgató ezt a hozzáállást köszönte meg a vizsgáztató tanároknak, majd a színpad elé szólította azt a hat távozó tehetséget, aki magyar, szlovák és angol nyelvből, továbbá matematikából, valamint a 3, illetve 4 érettségi tantárgy átlaga alapján országos viszonylatban is kimagasló vizsgaeredményt ért el, név szerint Hlavács Réka, Baka Olivér, Kiss Csilla, Juhász Balázs, Lénárt Dóra és Kaňuch Flóra Emma. 

Voltak, akik öt vagy hat tantárgyból is vizsgáztak, pedig csak négyből kötelező. Például azok, akik hazai orvosi egyetemre készülnek, az ottani felvételi tantárgyakból, így kémiából és biológiából is érettségiztek. Sőt, akik Csehországban tanulnának orvosnak, azoknak az ottani további felvételi tantárgyból, fizikából is érdemes volt leérettségizniük. A műszaki pályát választók pedig általában matematikából és fizikából vizsgáztak

– fejtette ki lapunknak a gimnázium igazgatója. 

Ki lett Fortuna idei kegyeltje?

Az ünnepség fénypontjaként kisorsolták a Selye János Gimnázium mellett működő Király püspök Alapítvány által adományozott szerencsepénzt, vagyis a 200 eurót.

– A kedvcsináló útravalónak szánt összeget nem az eddigi munkájával érdemelte ki a nyertes, hanem a szerencséjének köszönheti, hiszen az élethez sok szerencse is kell. Az már a véletlenek játéka, hogy az előbb említett szorgos „hatos fogat” egyik tagja, Kiss Csilla lett Fortuna kegyeltje. Az előtte kihúzott két nyertes ugyanis nem volt jelen az ünnepségen, így kétszer megismétlődött a sorsolás.

Hírdetés

A szerencsepénzemet a barátaimra költöm, meghívom őket valahova, hogy megünnepeljük a sikeres érettségit. Én a kötelező magyar, szlovák és angol nyelvből egyesre, történelemből pedig kettesre vizsgáztam, de arra is büszke vagyok. Tehát van mit ünnepelnem. Ősztől Budapesten szeretnék tervező grafikusnak tanulni, amihez csak annyi köze van a történelemnek, hogy Magyarországon az is kötelező érettségi tantárgy

– mondta Kiss Csilla.

Elégedettek a vizsgaeredményükkel

A szerencse mellett természetesen az alapos felkészülés is kellett a sikeres érettségihez.

 A kötelező nyelveken kívül a negyedik érettségi tantárgyam a biológia, az ötödik pedig a spanyol nyelv volt. Ez utóbbit választottam volna negyedik tantárgyként, de azt a hazai magyar középiskolákban nem lehet. Szerintem minden körülmény adott volt ahhoz, hogy túlzottan ne stresszeljünk, hanem nyugodtan adjunk számot a gimiben megszerzett tudásunkról. A vizsgabizottságok tagjai kedvesen viszonyultak hozzánk, érződött a jó szándékuk

– mondta el Fiala Tímea. Számára a biológia szóbeli volt a legnehezebb, de végül az is sikerült.

 – A nyelvektől egyáltalán nem tartottam. Most úgy érzem, hogy a nyolc évig végzett munkám gyümölcsözött: spanyolból egyesre, a többi tantárgyból pedig kettesre érettségiztem. Elégedett vagyok, és a pozsonyi Comenius Egyetem angol nyelv–testnevelés tanári szakán szeretnék továbbtanulni – egészítette ki az elmondottakat.

Szabó Bence a vezetője annak a hatfős csapatnak, amely július 26-a és 31-e között Hevesi Anikó felkészítő tanárral együtt az Európai Űrügynökség (ESA) European CanSat Competition elnevezésű nemzetközi versenyének spanyolországi döntőjében nemcsak a Selye János Gimnáziumot, hanem egész Szlovákiát képviseli.

 – Fizikából és matematikából érettségiztem, és a Budapesti Műszaki Egyetem műszaki menedzsment szakára készülök. Mi tagadás, számomra a matek szóbeli volt a legnehezebb, amely előtt mindannyian eléggé stresszeltünk. Aztán kiderült, nem is kellett volna attól tartanunk, mivel jól felkészültünk. A nyelvekkel sem volt problémám, végül magyar nyelvből kettest, a többi tantárgyból pedig egyest kaptam, s elégedett vagyok a végeredményemmel – mondta a műszaki beállítottságú fiatalember, aki a sikeres érettségije után sem lazíthat. 

Nagyszerű érzéssel tölt el minket az, hogy az Európai Űrügynökség versenyének granadai döntőjében magyar iskolánk színeiben egyedüli csapatként egész Szlovákiát képviseljük. Annak legfontosabb része a műholdunk felbocsátása lesz. Az általunk tervezett és megépített CanSat kis műholdat egy 500 km/ó sebességgel haladó rakétával felbocsájtják egy kilométer magasságba, és annak épen, egy darabban le is kell szállnia. Kérjük, hogy szurkoljanak nekünk!

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/23. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »