Vlagyimir Putyin: Kijev egyre inkább közönséges junta

© Fotó: RIA Novosztyi/Mihail Klimentyev

Ha a kijevi hatóságok nem szüntetik be a megtorló akciókat saját népük ellen az ország keleti részén, Oroszország kénytelen lesz összehívni az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős ülését.

Ezt Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete jelentette ki az orosz televíziónak adott nyilatkozatában. Csurkin figyelmeztetett, hogy Moszkva és Washington viszonyában további lehűléshez vezethet az a szerep, amelyet az Egyesült Államok játszik az ukrajnai válságban.

Amint Vlagyimir Putyin rámutatott: a kijevi hatóságok által a hadsereg, a harckocsik és a repülőgépek alkalmazásával elkezdett megtorló akció meggyőzően igazolta, hogy Kijevben közönséges „junta” van hatalmon. Még Janukovics elnök sem vetette be a hadsereget a Majdanon levő tiltakozók ellen, miközben neki felhatalmazása volt Ukrajna irányítására – mondta az orosz államfő.

Hírdetés

Az orosz média „ukrán – amerikai hadműveletnek” nevezi az Ukrajna délkeleti vidéke felkelt városai elleni kijevi akciókat Bár Moszkvában hivatalosan még reménykednek az április 17-i genfi egyezményekben, az orosz diplomaták magánbeszélgetéseikben szinte nullának tartják az esélyeket. Az Egyesült Államok nemigen mond le azokról az intézkedésekről, amelyeket maga dolgozott ki. Moszkvában számos szakértő úgy véli, hogy a Donyeck megye népe elleni nyílt harc eltemette a nemrégiben kötött genfi megállapodások maradványait is. Úgy tűnik, hogy Genf csak arra volt jó az Egyesült Államoknak és Kijevnek, hogy haladékot kapjanak a megtorló akciók előkészítésére.

Vitalij Csurkin szerint az Ukrajna körüli események bizonyos szempontból a posztszovjet világrendszer törésének a jele.
Azt hiszem, hogy az Egyesült Államok már érti, hogy nem parancsolhat a világon mindenkinek. De ezt a felismerést még nem tudják más viselkedési formában megjeleníteni. Nem érzik magukat komfortosan, amikor más erőpólusokat látnak, elsősorban Oroszországot és Kínát. Az USA számára ez szokatlan állapot.

Az orosz diplomaták magánbeszélgetésekben szólnak arról, hogy hosszú szolgálatuk során sok mindent láttak már. De annyi hazugságot, ami most az Egyesült Államok és a Nyugat részéről figyelhető meg, még soha. Ez már nem is információs háborút, mert az feltételezi a tényekkel való manipulálást, a féligazságot, az események eltorzítását. Kijev és nyugati támogatói viszont a „hazugság hisztériájának” módszerét alkalmazzák.

Oroszország Hangja


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »