Vizelettartási gondok az űrhajón

Vizelettartási gondok az űrhajón

Ezúttal természetesen nem az inkontinenciáról, tehát a sok embernél jelentkező vizelettartási problémáról lesz szó, hanem egy műszaki malőrről, ami még a legjobb családokban is előfordul.

Elon Musk, a meghökkentő terveiről és projektjeiről elhíresült milliárdos vállalkozó mostanában elsősorban az általa alapított Space X nevű űrutazási cégének köszönhetően gyakran szerepel a nemzetközi médiákban.

Ő jelenleg a világ második legvagyonosabb embere, sikert sikerre halmoz, de olykor azért őt is megfricskázza a sors.

Hírdetés

A Space X által szervezett Inspiration 4 elnevezésű űrutazás során történt nemrégebn az a kínos baleset, amelyre csak három nappal később, a visszatérést követően derült fény.

Az egyébként sikeresen lezajlott küldetés négy résztvevője: Sian Proctor professzorasszony, Hayley Arceneaux egészségügyi nővér, Chris Sembroski nyugalmazott katona és Jared Isaacman vállalkozó alighanem mindig emlékezni fog erre a dologra. Mit sem sejtve három napig keringtek a Föld felett mintegy 540 km magasságban, miközben a fedélzeti WC-ből nem a megfelelő helyre folyt a vizelet, hanem valahová a padló alá.

Noha a vészjelző rendszer figyelmeztette a jármű irányítóit a problémára, a meghibásodás okát csak a Földet érést követően sikerült kideríteni. Az történt, hogy a vizeletet elvezető cső valahogy levált és a lé a WC-ből nem a megfelelő helyre távozott.

A megoldás kézenfekvő volt: a csövet hozzáhegesztették a WC-hez és a következő misszióban már az így átalakított „berendezéssel” szállítják az ISS űrállomásra a NASA űrhajósait.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »