Visszavonhatják a kínai kommunisták a Fudan Egyetem Budapestre hozatalát?

Visszavonhatják a kínai kommunisták a Fudan Egyetem Budapestre hozatalát?

David Goodman nemzetközikapcsolatok-szakértő egy kerekasztalbeszélgetésen arról beszélt, hogy könnyen előfordulhat az, hogy nem lesz semmi a Budapestre szánt beruházásból, mert amint beindulna a megvalósítás, a párt leállítja – írja a Szabad Európa.

A portál szerint az eseményen ugyan a Fudan Egyetem részéről nem volt jelent résztvevő, bár megkeresték az intézményt. Viszont így is fontos információk hangzottak el a következőkről:

  • a megszólalók szerint a kínai egyetemeken tanszabadság van,
  • a nemzetbiztonsági kérdéseket figyelembe kell venni,
  • Németországban nem lehetne Fudan,
  • a magyar érdekek háttérbe szorultak a Fudannal szemben,
  • állítólag a kínai fél is beletesz 540 milliárdot a Fudanba, és uniós hitelben is reménykedik a kormány,
  • Hírdetés

  • előfordulhat, hogy a Kínai Kommunista Párt fogja leállítani a beruházást.
  • Utóbbi állítás azért képzelhető el David Goodman nemzetközikapcsolatok-szakértő szerint, mert szerinte előfordulhat, hogy a Kínai Kommunista Párt elkaszálhatja a magyar beruházást. Ugyanakkor nem az uniós bizalmatlanság, a magyar ellenzék vagy a pénzügyi kockázatok miatt.

    A szakember szerint ugyanis az volt a tapasztalat az utóbbi években, hogy a kínai oktatási minisztérium arra törekszik, hogy Kínában tartsa az egyetemistákat, nem pedig arra, hogy támogassa a külföldre küldésüket. A tervezett intézményben főként külföldiek tanulhatnának, a magyar hallgatók számára állami támogatású képzést nem indítanak. 

    Hozzátette: elképzelhető az a forgatókönyv, hogy a Fudan lobbistái egy szintig eljutottak a kínai állampártban, és így az egyetem alá tudott írni egy megállapodást a magyar kormánnyal, ám könnyen előfordulhat, hogy nem lesz semmi a nagyratörő tervekből, mert amint beindulna a megvalósítás, a párt azt leállítja.

    „Így működik a Kínai Kommunista Párt” 

    – tette hozzá Goodman.

     


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »