Visszavette az OMSZ az elmaradt tűzijáték után kirúgott főmeteorológust

Visszavette az OMSZ az elmaradt tűzijáték után kirúgott főmeteorológust

Több mint egy hónappal állítólagos kompetenciahiányaival indokolt menesztése után újra az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) dolgozik Horváth Gyula korábbi elnökhelyettes – írja a Telex. A portál szerint a Horváth jelenleg a szervezet nem létező elnökének elnöki főtanácsadója, és gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzi, mint korábban. Őt korábban Radics Kornélia elnökkel együtt menesztette Palkovics László akkori miniszter. Érdekes körülmény, hogy elnöke azóta sincs a szolgálatnak, mert azt Hanyecz László elnöki jogkörben eljáró gazdasági elnökhelyettes vezeti.

Horváth Gyula a portálnak azt mondta, hogy az OMSZ kereste meg a menesztés után, hogy szükség van rá, és október 1-től – tehát egy bő hónap kihagyás után – dolgozik újra a szervezetnél. Ennél többet nem kívánt elmondani, és az OMSZ-től sem közöltek többet, például arról, hogy Radics Kornélia korábbi elnök ügyében várható-e hasonló fordulat.

Hírdetés

Az elnök és az elnökhelyettes augusztus 22-i kirúgása – mint később kiderült, „különféle kompetenciahiányok” miatt – nagy vihart kavart. Maga Horváth Gyula a menesztés után azt nyilatkozta, hogy a kormányinfóról értesült az állítólagos kompetenciahiányáról.

Az állítólagos kompetenciahiányok emlegetése kapcsán sokan úgy gondolták: inkább az lehet a háttérben, hogy az OMSZ előrejelzése miatt halasztotta el a kormány az augusztus 20-i tűzijátékot, ám az előrejelzés ellenére nem jött a vihar. A személyi konzekvenciákat előrevetítette, hogy a közmédia és a kormánysajtó rögtön a meteorológusokra támadt az eset miatt, holott reggel csak annyit mondtak, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra. A kormányzati reakcióra nem sokat kellett várni, Palkovics László miniszter augusztus 22-én indoklás nélkül kirúgta Radics Kornélia elnököt és Horváth Gyula elnökhelyettest.

Horváth Gyula háromhetes szabadságából visszaérve kezdett el dolgozni hétfőn, amikor délután berendelték őket a Technológiai és Ipari Minisztériumba. Azt is közölte, semmi nem jelezte, hogy a kormány elégedetlen a meteorológiai szolgálat jelentéseivel. Sőt, 2020-ban az Országos Meteorológiai Szolgálat 150. születésnapján maga Orbán Viktor írt egy levelet, amelyben gratulált és megköszönte a munkájukat.

(24)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »