Visszakézből: Kemény választ adott Kína Trump kijelentéseire

Donald Trump megválasztott amerikai elnök vasárnap azt nyilatkozta, nem érti, miért kellene ragaszkodni az „egy Kína”-elvhez, amivel megsértette Peking Tajvanra való igényét.

 

„Komoly aggodalmának” adott hangot Kína, amiért Trump kétségbe vonta az „Egy Kína” elvet, és megfenyegette az amerikai elnököt, amennyiben nem tartja tiszteletben Tajvan Kínához való tartozását, megszüntetnek minden együttműködést.

 

Trump egy vasárnapi interjúban beszélt arról, hogy az amerikai vezetés nem feltétlenül veszi figyelembe ezt a kínai álláspontot.

 

„Teljes mértékben tisztában vagyok az „egy Kína” politikával, de nem tudom, miért kellene ragaszkodnunk hozzá”

 

A Global Times nevű kínai lap, amely kormányzati irányítás alatt áll, arról írt, hogy „Trump provokációjára válaszul Peking támogatást, akár katonai támogatást is nyújthat az USA ellenségeinek”

Hírdetés

 

Korábban egy kínai bulvárlap „tudatlan kisgyereknek” nevezte az amerikai elnököt.

 

Tajvan (bizonyos szempontból) 1949-ben vált ki Kínából, mikor a polgárháború vesztesei, a nacionalisták, kiszorultak a kontinentális Kína melletti kis szigetre, Tajvanra, ahol ma Kínai Köztársaság néven hoztak létre államot. Státusa enyhén szólva is vitatott, mivel Kína csak egy renegát tartománynak tekinti.

 

„Nem hiszem, hogy a kormánya elismeri Tajvant – mondta a Time-nak Vang Ji-vej, a pekingi Renmin Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója. Talán megpróbál jobb alkupozíciót felvenni a kereskedelmi vagy a gazdasági ügyek tárgyalásban. Igyekszik megfélemlíteni a kínai vezetést a Tajvannal kapcsolatos keménykedéssel. Szerintem ez a diplomáciai stratégiája”

 

Véli Wang Yiwei a pekingi Renmin Egyetem Kulkapcsolatok Intézetének igazgatója.

 

Mindenestre, Trump kijelentései rendkívül kockázatosak mindegyik fél számára: Kína az amerikai államkötvények legnagyobb tulajdonosa. Tajvan exportjának pedig két harmada irányul Kínába.

 

Mandiner.hu, Times.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »