Visolajský a kórházreformról: A kórház vagy a kórházi ágy felszámolásával a betegek még megmaradnak

Visolajský a kórházreformról: A kórház vagy a kórházi ágy felszámolásával a betegek még megmaradnak

A kormány által már elfogadott, de még mindig sok vitát kiváltó kórházreform kapcsán nagyon tanulságos cikk jelent meg a konzervatív Postoj.sk hasábjain. Egészségügyi szakembereket, elemzőket, politikusokat szólítottak meg, és feltettek nekik két olyan kulcskérdést, amely a hétköznapi választópolgárt és potenciális pácienst sem hagyja hidegen:

A válaszokból elég jól érezhető, hogy ki milyen perspektívából szemléli a reform kérdését. A pozsonyi nyilván örül, mert tudja, hogy a pozsonyi kórházak több  kompetenciát kaphatnak a reformnak köszönhetően, ami fenntarthatóbb egészségügyet jelent – anyagi és politikai szempontból is, ráadásul felszívhatják a legjobb orvosi emberanyagot a vidékről.

A pénzügyi szakértő üdvözli a takarékossági megfontolásokat, annak ellenére, hogy az egészségügy mögött konkrétan emberéleteket kellene látni, (a változtatásokat pedig nem csak a fentarthatóság viszonylatában kellene vizsgálni, hanem a fenntarthatóság elérésének árát is figyelembe kellene venni). A volt miniszter utódját kritizálja, a modern kórházakért küzdő szervezet pedig az innovatív megoldásokat hiányolja.

És hogy mit mond az orvos? Felveti azt a kérdést, amit még a reform kidolgozása előtt kellett volna közvitára bocsátani: a kórház vagy a kórházi ágyak leépítésével, vagy a betegellátás fejlesztésével érhető-e el az egészségügy célja?

“Talán először azt kéne megtudnunk, hogy mi is az a ‘közösségi kórház’. Milyen ellátás lesz ott, milyen orvosokkal, mit fognak ott gyógyítani? Ezt eddig a minisztérium még nem árulta el.

A regionális kórházak problémáját illetően: ha tudjuk, hogy egy kórház nem működik hatékonyan, az a megoldás, ha bezárjuk, vagy az, ha kikényszerítjük, hogy jobban működjön? A legtöbb ilyen kórházról a reform úgy gondolkodik, hogy bezárását az orvos- és nővérhiány miatt fontolgatja, nem pedig a betegek hiánya miatt”

nyilatkozta a Postojnak Peter Visolajský orvos, aki egykor a központi járványbizottság tagja is volt, több alkalommal kritizálta a kormány elégtelen járványintézkedéseit, és korábban betekintést adott a nyilvánosságnak arról is, hogy milyen politikai kötélhúzás zajlott a járványintézkedések kapcsán a második hullám idején.

Hírdetés

Visolajský valószínűleg  rátapintott a lényegre a kórházreformot illetően, az ugyanis csak kínálati oldallal foglalkozik. Amire a Visolajský utal, azt úgy is fogalmazhatnánk, hogy a kórházreform nem foglalkozik azzal, hogy mennyi beteg van, hanem csak azzal, hogy a kórházak anyagilag fenntarthatók legyenek, és az oda eljutó (!) betegek megkapják a szükséges ellátást. A probléma az, hogy a reformról messziről ordít, hogy meg sem próbálja megfordítani a negatív trendet az egészségügyben (agyelszívás, pénzhiány), inkább csak elfogadón alkalmazkodni próbál beláthatatlan következményekkel járó áldozatok árán.

“Nem foglalkozik a katasztrofális méreteket öltő alkalmazotthiánnyal, épp ellenkezőleg, nagy a kockázata, hogy a hiányt tovább súlyosbítja. Szlovákiában hatalmas regionális különbségek vannak az orvosok elérhetőségét illetően: Pozsonyban 6,5 orvos jut 1000 lakosra, de például Eperjes megyében csak 2,9, Trencsén megyében pedig 2,5. Az uniós átlag 3,6 orvos ezer főre.

Ha egy regionális kórházból, ahol most van nőgyógyászati, gyermekorvosi, sebészeti, belgyógyászati osztály működik, utógondozási osztályt csinálunk, akkor vajon mennyi sebészet, belgyógyász, nőgyógyász, gyermekorvos marad egy ilyen kórházban, és ez merre viszi majd az orvosok számát az adott régióban?”

fogalmazott Visolajský.

“A mi egészségügyünkben megtizedelték az elsődleges egészségügyi ellátás hálózatát, vagyis elégtelen és rosszul működik a körzeti orvosok hálózata. A körzeti orvosok több mint harmada nyugdíjaskorú. Az elsődleges ellátás hiányosságait a kórházak ellensúlyozzák. Szlovákia rendelkezik a legmagasabb kórházi látogatottsággal az EU-ban – az elsődleges egészségügyi ellátás elérhetőségének korlátai miatt. (…) De ezt az problémát nem oldhatjuk meg azzal, hogy kórházakat szüntetünk meg és sürgősségi ágyak ezreit számoljuk fel, mint ahogy azt a kórházak sztratifikációja előírja.

  A kórház vagy a kórházi ágy felszámolásával a betegek még maradnak”

mondta. Hozzátette, hogy az egészségügyi minisztériumnak először a körezeti orvosok hálózatát kellene megreformálnia, és ha azon a területen sikerrel jár, akkor nekiláthat a kórházak átalakításának.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »