Vincze Lóránt: Ellenünkben döntött a luxemburgi bíróság, de tovább folytatódik a küzdelem az uniós kisebbségvédelemért

Vincze Lóránt: Ellenünkben döntött a luxemburgi bíróság, de tovább folytatódik a küzdelem az uniós kisebbségvédelemért

Az Európai Unió Törvényszéke szerdán, november 9-én döntött a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés által az Európai Bizottság ellen indított fellebbezés ügyében. A luxembourgi testület nem semmisítette meg az Európai Bizottságnak azt a 2021. januári döntését, amellyel nem javasolt jogalkotást a több mint egymillió aláírást összegyűjtő Minority SafePack javaslatairól.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a FUEN magyar nyelvű közleményét a témáról.

A Törvényszék szerint „az Európai Unió által a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása és a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása érdekében már megtett intézkedések elegendőek e kezdeményezés célkitűzéseinek eléréséhez”.

Meglepődtünk a Törvényszék döntésén, amely nincs összhangban az e tárgyban hozott korábbi ítéleteivel. A kisebbségi jogokért folytatott küzdelem az EU-ban a mai döntéstől függetlenül folytatódik. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Minority SafePack Kezdeményező Bizottsága, illetve jogászaink elemezni fogják a Törvényszék érvelését, és eldöntjük, hogy milyen lépéseket tegyünk, egyelőre valószínűnek tűnik, hogy fellebbezni fogunk. Addig is, a FUEN folytatja munkáját az őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok nyelvi és kulturális sokszínűségének védelme és támogatása érdekében, és törekszik megtalálni a kisebbségek számára előnyös javaslatok megvalósításának módját. Már most is képviseljük a kisebbségek érdekeit például az geoblockingról és a műsorszórásról szóló uniós egyeztetéseken a szakma képviselőivel, az MSPI javaslatainak megvalósítása pedig már folyamatban van Németországban, ahol beemelték a koalíciós megállapodásba és a kormányprogramba. Továbbra is lobbizni fogunk azért, hogy javaslatainkat más tagállamokban is ültessék gyakorlatba

Hírdetés

– nyilatkozta Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az ítélethirdetést követően.

Miután a Bizottság 2021. január 14-én úgy döntött, hogy

nem kezdeményez jogalkotást az MSPI javaslatai alapján, a Polgári Kezdeményező Bizottsága 2021. március 24-én az Európai Unió Törvényszékéhez fordult az Európai Bizottság kezdeményezésről szóló határozatának megsemmisítése iránti kérelemmel.

A beadvány szerint az Európai Bizottság megsértette az indokolási kötelezettségét, és nyilvánvaló értékelési hibákat követett el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »