Világszintű katolikus egyházi szinódus

Világszintű katolikus egyházi szinódus

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmise keretében, 2021. október 10-én nyitotta meg a 2023-as püspöki szinódushoz vezető folyamatot. Így fogalmazott: „Szinódust tartani azt jelenti, hogy azonos úton járunk, együtt járunk. Nézzünk Jézusra, aki az úton először találkozik a gazdag emberrel, azután meghallgatja a kérdéseit, végül pedig segít neki eldönteni, mit tegyen, hogy elnyerje az örök életet”.

Nána község egyházilag a párkányi egyházkörzet filiája. Az egyházi szertartások is a párkányi plébánia keretében zajlanak, mely nem kis feladatot ró a körzeti esperesi hivatal kiszolgálójára, ft. dr. Fóthy Zoltánra.

Dr. Fóthy Zoltán esperessel együttműködve február 5-én meghirdették a szinódusi folyamat első találkozóját. Pál Eriknek, a Közösség alelnökének köszöntése után az egybegyűltek Fóthy atyával elimádkozták a Ferenc pápa által erre az alkalomra megfogalmazott imádságot:

„Jöjj, Szentlélek! Te, aki új nyelveket támasztasz és életadó szavakat adsz ajkunkra, óvj meg attól, hogy múzeumegyházzá váljunk, mely tetszetős, de néma, melynek sok múltja, de kevés jövője van! Jöjj közénk, hogy a szinódus megélése során ne engedjük, hogy csalódás uralkodjon el rajtunk, hogy ne vegyük el a prófécia erejét, és ne egyszerűsítsünk mindent meddő vitákra! Jöjj, szeretet Lelke, nyisd meg szívünket a figyelmes hallgatásra! Jöjj, szentség Lelke, újítsd meg Isten hívő szent népét! Jöjj el, teremtő Lélek, újítsd meg a föld színét! Ámen.”

Zoltán atya előadásában a szinodális folyamatot ismertette: „Sokunknak idegen lehet maga a szó, szinódus, mit is jelent ez valójában? A szó a görög szünodoszból (gyűlés, összejövetel) ered, összetevői: szün- (együtt, össze) és hodosz (menés, út). Ez utóbbi még jobban megvilágítja Ferenc pápa út hasonlatát, az úton járás, az azonos úton együtt járás képeit.

Hírdetés

Tehát nem hoznak döntéseket, nem kormányozzák az egyházat, hanem fontos kérdésekben tanácsot adnak a pápának. A püspöki szinódus 1965 óta tizenöt alkalommal gyűlt össze rendes formában, három esetben került sor rendkívüli tanácskozásra, és tizenegyszer rendeztek meg egy-egy földrésszel vagy térséggel foglalkozó szinódust. A mostani püspöki szinódus a tizenhatodik, eredetileg 2022 októberére tervezték. Mint oly sok mindennek, a járvány ennek is átírta a forgatókönyvét, kiderült, hogy csak 2023 októberében tudják megrendezni. Így ez a szinódus kétéves folyamattá alakul át azzal a céllal, hogy az egyházmegyéknek legyen idejük és lehetőségük Rómába juttatni az emberek tényleges benyomásait, gondolatait és igényeit.

A Szentlélek vezetésével az Egyház válaszoljon eredeti hivatására, hogy Isten népének teljes bevonásával végezze küldetését. A szinodalitás arról szól, hogy Isten egész népe együtt utazik, hogy hirdesse Jézus Krisztus evangéliumát és megszentelődjön.

A szinodális folyamat akkor lesz sikeres, ha mindannyian olyan hozzáállásra törekszünk, amelynek jellemzője a nyitottság, az alázat, a párbeszéd, a megkülönböztetés, előítéletek és klerikalizmus kerülése, a befogadás, meghallgatás, túllépés a közvetlen problémákon, innovatív szemlélet.

Maga a szinódusi folyamat három részre tagolódik, mondta el Zoltán atya. Az első szakasz a megnyitástól 2022 márciusáig tart. Az egyházmegyei szakaszban kell megszólítani és meghallgatni mindenkit az egyházmegyében, annak végén az összefoglalót eljuttatni Rómába. Majd 2022 áprilisától a szinódus titkársága feldolgozza az egyházmegyékből beérkező tapasztalatokat és összefoglalásokat, ezek alapján megalkotják az első ideiglenes munkaanyagot. Ezt követően, 2022 októbere és 2023 márciusa között földrészenként, a püspöki konferenciák szintjén zajlik a folyamat, s ennek eredménye a második munkadokumentum, amelyet 2023 októberében Rómában a tényleges püspöki szinóduson vitatnak meg.

Az előadást baráti beszélgetés követte, ahol a résztvevők nemcsak kérdéseket tettek fel, de válaszokat megfogalmazva tették tartalmassá a másfél órás beszélgetést. Végül közös imával zárták a délutánt, melyet két hét múlva folytatnak. Az érdeklődők kérdőív formájával kapcsolódnak a folyamatba, melyet összegyűjtve továbbítanak az egyházfők.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »