Világszerte legalább 3 ezer egészségügyi dolgozó vesztette életét a járvány következtében

Világszerte legalább 3 ezer egészségügyi dolgozó vesztette életét a járvány következtében

A koronavírus-járvány következtében világszerte legkevesebb 3 ezer egészségügyi nővér és ápoló vesztette életét, jelentette be csütörtökön a szakma képviselőit tömörítő nemzetközi szövetség, mely egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a járvány miatt traumatizált egészségügyi dolgozók tömeges pályaelhagyására számíthatunk. Mindezt az AFP sajtóügynökség hozta nyilvánosságra.

Pontosan egy év telt el azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványnak minősítette a koronavírus-fertőzés következtében kialakult betegséget, most pedig az Egészségügyi Dolgozók Nemzetközi Tanácsa arra figyelmeztet, hogy a kiégettség és az állandó stressz világszerte nővérek és ápolók millióit késztetheti pályaelhagyásra.

Amikor pedig végre magunk mögött tudhatjuk majd a koronavírus-járványt és az emiatt kialakult válságot, a társadalom perifériájára szorult kórházi gondozáshoz jóval kevesebb tapasztalt egészségügyi dolgozó áll majd rendelkezésre, mint amennyire szükség lenne, közölte az ICN.

Hírdetés

Az ICN ügyvezető igazgatója, Howard Catton elmondta, hogy az egészségügyi nővérek és ápolók a járvány idején tömegesen súlyos traumának voltak és vannak jelenleg is kitéve, melynek következményeként a fizikai és szellemi végkimerülés határára kerültek.

Elmondta azt is, hogy a járvány kezdetén világszerte összesen közel 27 millió egészségügyi nővért és ápolót tartottak nyilván, ám számuk már akkor is 6 millióval kevesebb volt, mint amennyire szükség lett volna, ráadásul 2030-ig várhatóan 4 millióan mennek közülük nyugdíjba. Az ICN szerint a járvány „a szakmából történő tömeges exodus“-t válthat ki már az idei esztendő második félévében. Világszerte csaknem 13 milliós nővér- és ápolóhiánnyal lehet számolni.

„Elképzelhető, hogy az összeomlás szélére kerülünk“ – helyezte kilátásba, hozzátéve, hogy egy egészségügyi nővér és ápoló képzése három-négy évig tart. Hangsúlyozta, hogy emberfeletti munkát végeztek, átsegítették a világot a járványon, s a koronavírus történetében ugyanolyan előkelő hely illeti meg őket, mint a vakcina kifejlesztőit.

(NZS/Felvidék.ma/ParlamentneListy.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »