Viharok és árvizek nehezítik az életet Csehországban és Felvidéken

Viharok és árvizek okoztak áramkimaradást háztartások ezreiben Csehországban és Szlovákiában, valamint több helyen evakuálni kellett a lakosokat – közölték hétfőn az illetékes hatóságok.

Különösen Csehország északi részén, a lengyel és a német határ közelében, az Elba és patakok mentén súlyos az árvízveszély a meteorológiai szolgálatok és a tűzoltóság szerint.

Mindazonáltal a nyugat-csehországi régióban a CTK hírügynökség beszámolója szerint valamelyest enyhült a helyzet hétfőre.

Csehországban vasárnap átmenetileg mintegy 12 ezer háztartás maradt áram nélkül, amelyek közül 3700-ban hétfőre sem sikerült helyreállítani a szolgáltatást. Szlovákiában pedig a vasárnapi hétezerről kilencezerre nőtt azon háztartások száma a TASR hírügynökség szerint, amelyekben szünetel az áramszolgáltatás. Szlovákiában fontos távvezetékek futnak nehezen hozzáférhető erdős, hegyvidéki területeken, és a leesett hó akadályozza a javítási munkákat.

Hírdetés

A dél-csehországi Mrákotín u Telce településén húsz ház lakóit kellett kiköltöztetni egy fenyegető gátszakadás miatt. Számos más település határában is ki kellett üríteni lakóépületeket.

A heves havazás, majd az eső, valamint vasárnap a hőmérséklet emelkedésével olvadásnak indult hó számos helyen árvizet okozott Szlovákiában. Pozsonyban a folyópart közeli utakat és parkolókat elöntötte a Duna, illetve víz alá kerültek a belvárosi aluljárók is. A SHMU helyi meteorológiai szolgálat és a tűzoltóság szerint a lakosság nincs veszélyben.

A közúti és vasúti közlekedésben kidőlt fák okoztak fennakadásokat mindkét országban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »