Veterán harcosokkal találkozott a honvédelmi miniszter az Alföldön

Veterán harcosokkal találkozott a honvédelmi miniszter az Alföldön

Kiskőrösre látogatott a honvédelmi tárca vezetője október 28-án, csütörtökön, ahol egy fórumbeszélgetés keretében tájékoztatta a honvédelmi nyugdíjasokat és a nyugállományú katonákat.

Kiskőrös (3)

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Kiskőrösön találkozott a térségben élő honvédelmi nyugdíjasokkal és nyugállományú katonákkal, hogy megvitassák a tárcát és a Magyar Honvédséget érintő aktuális kérdésköröket.

A tárcavezető előadásának kezdetén összefoglalta a honvédelem elmúlt harminc évben végbemenő átalakulását és kitért arra, hogy milyen kötelezettségeket vállalt Magyarország azzal, hogy csatlakozott a NATO-hoz.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete alapvetően kollektív védelmet nyújt a tagországai számára, azonban a Washingtoni Szerződés 3. cikke kimondja azt is: „minden nemzet köteles olyan képességet építeni és fenntartani, amellyel tud gondoskodni saját országa, saját nemzete védelméről”. Vagyis a nemzeti képesség megteremtése az elsődleges.

Mindezek mellett Magyarország azt is vállalta hét évvel ezelőtt a walesi NATO csúcsértekezleten, hogy 2024-re a védelmi kiadásokra fordítja az ország GDP-jének két százalékát, ezért továbbra is kiemelten kezeli a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program céljait. A miniszter elmondta: „vállaltuk, hogy a honvédelmi tárca költségvetésének legalább húsz százalékát korszerűsítésre és fejlesztésekre, illetve új eszközök beszerzésére fordítjuk”.

Hírdetés

A honvédelmi miniszter beszámolt a fórumon résztvevőknek azokról a haditechnikai beszerzésekről, amelyek folyamatban vannak. Összesen húsz darab H145M típusú helikoptert állítottak hadrendbe és működtetnek jelenleg a Magyar Honvédség katonái, illetve a Leopard 2A4-es harckocsikat is magyar személyzet üzemelteti. Tovább növekedett a kiképző repülőgépek száma, immáron nyolc Zlin szolgálja a hazai légierőt, a pilóták képzését, illetve megérkeztek az első Gidrán páncélozott, többcélú, moduláris járművek is.

Ezek mellett továbbra is folytatódik a katonák egyéni felszerelésének cseréje, valamint a kézifegyverek gyártása.

A tárcavezető kiemelte a sorból a védelmi beszerzések fontos mérföldköveit: két darab brazil gyártmányú KC-390-es, közepes rámpás repülőgép és a NASAMS légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről kötött szerződést, illetve a Lynx gyalogsági harcjárművek megrendelését, és a gyártásának megalapozását.

A miniszter hozzátette: kiemelt feladat folytatni a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amivel együtt meg kell kezdeni a Magyar Honvédség átstrukturálását is. Mint mondta: „az új eszközeink új eljárásrendet és kiszolgálási rendszert igényelnek, ezért struktúrájában kell megreformálni a Magyar Honvédséget. Ehhez igazodik a jövőben a tiszt-, és altisztképzés rendszere is.

Benkő Tibor megköszönte a fórumon résztvevőknek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig elért eredményeit, hiszen mint mondta: „közös a siker. Büszkék vagyunk önökre, hiszen jelenleg azokra az alapokra építkezünk, amelyeket önök fektettek le. Tapasztalataikkal olyan tudás birtokában vannak, amellyel sikerre vihetik napjaink honvédségét is”.

A honvédelmi miniszter az egybegyűltek kérdésére kifejtette az Obsitos és Veterán Program eddig körvonalazódott részleteit, és beszámolt azokról a kedvezményekről, amelyekkel a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok élhetnek. Szó esett továbbá a hadisírgondozásról, az illetményfejlesztésről, a nyugállományúak rekreációs pihentetésének lehetőségeiről, valamint az Önkéntes Katonai Szolgálatról is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »