Vészjósló hírek: egy lengyel tábornok is eleshetett Ukrajnában, közel a fronthoz

Vészjósló hírek: egy lengyel tábornok is eleshetett Ukrajnában, közel a fronthoz

Az elmúlt napok egyik legzavarba ejtőbb híre, hogy egyes információk szerint meghalt egy lengyel tábornok Ukrajnában, alig néhány kilométerre a fronttól. Rengeteg kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy egyáltalán van-e valóságtartalma az információnak. A másik, hogy mit keresett a fronthoz ennyire közel egy nyugati magasrangú tábornok. A harmadik pedig az, hogy háborodjunk fel, vagy legyünk hálásak azért, hogy a tábornok halálát hivatalosan nem kötötték Ukrajnához – egyelőre.

Stephen Bryan, egykori amerikai védelmi helyettes államtitkár közölt cikket a témában a minap. Az általa közölt információk alapján Adam Marczak halála nagy valószínűséggel összefüggésben van egy orosz csapásméréssel, amelyben több nyugati (értsd, NATO-országbeli) katonatiszt is meghalt. A csapás színhelye pedig Csasziv Jar.

Csasziv Jar stratégiai fontosságú kisváros, Bakhmuttól néhány kilométerre nyugatra található. Jelenleg 4-5 kilométerre tőle folynak nagy intenzitással a harcok.

Csasziv Jar Bakhmut ostrománál is kiemelt jelentőséggel bírt. Innen koordinálták az ukrán élőerő-, fegyver-, gyógyszer-, utánpótlás- és harceszköz logisztikát. És Stephen Bryan állítása szerint a nyugati „tanácsadók” egyik központja is itt volt. 

A központként működő bunkert az oroszok közlése szerint március 26-án egy vagy több Iszkander rakéta találta el. Ennek a rövidhatótávolságú ballisztikus rakétának van olyan változata, amely bunkerromboló robbanófejjel van felszerelve. A rakéta sebessége 5,9 Mach (több mint 1230 km/óra), robbanófeje 500-700 kg között mozog.

„A parancsnoki központban nagyon magas beosztású NATO-tisztek voltak, akik közül többen meghaltak”

írta Bryan elemzésében.

Az áldozatok egyike volt Adam Marczak lengyel dandártábornok, a lengyel különleges erők parancsnoka, aki korábban volt a lengyel haderők főparancsnoka, az EUROCORPS helyettes vezérkari főnöke, megjárta Afganisztánt, és két évig volt a NATO különleges műveleti parancsnokságának vezetője.

Hírdetés

A tábornok halálhírének körülményei tisztázatlanok. A lengyel hivatalos álláspont „váratlan természetes halálról” szól, a lengyel sajtó pedig az orosz légicsapásról szóló információkat konspirációként kezeli.

Itt emeljük ki, hogy az a furcsa helyzet állt elő, amikor a lengyelek tagadásának részben örülnünk kéne. Az ugyanis azt jelzi, hogy a nyugat nem akarja hivatalosan elismerni katonai jelenlétét Ukrajnában (amiről már mindenki tudja, hogy van nyugati katonai jelenlét), ergo nem akarja eszkalálni, pontosabban kiszélesíteni a háborút. 

Stephen Bryan szerint azonban szokatlan, hogy ilyen magas rangú NATO-tisztek ennyire közel szolgáljanak a közvetlen harci érintkezési vonalhoz. Szerinte csak egyetlen dolog magyarázhatja a veszély közelség felvállalását: a kétségbeesés amiatt, hogy az oroszok sikeresen törnek előre, veszélyeztetve az ukrán védelmi vonalak második szintjét. Ennek a vonalnak az lenne a célja, hogy az orosz ne jussanak el a Dnyeper folyóig. 

Bryan szerint ráadásul az elmúlt napokban gyakran emlegetett közelgő orosz offenzíva kapcsán megjegyzi, hogy szerinte logikusabb lenne a támadást Csasziv Jarnál várni. Harkov városa vagy Avgyijivka környéke velhúzódó városi harcokat jelentene az oroszok számára. Főleg, hogy a NATO-tábornokok jelenléte tényleg a város stratégiai jelentőségére utal.

Az elmező emlékeztetett arra is, hogy Olekszandr Szirszkij új ukrán vezérkari főnök új stratégia megvalósításába kezdett. Ez arról szól, hogy megpróbál időt nyerni az ukrán erőknek, hogy kiépítsenek megy megerősített védelmi vonalat. Ezt támogatva tüzérségi csapásokkal és bombatámadásokkal, Krím ellen támadásokkal próbálják elterelni az oroszok figyelmét.

„Jelentősen megnőtt a NATO-műveletek száma a Fekete-tengeren, valószínűleg azért, hogy segítsék az ukránokat a Krím és az Oroszországon belüli célpontok becélzásában”

írja Bryan.

„A következő egy-két hétben kiderül, mi lesz Csasziv Jar sorsa és az ukránok képesek lesznek-e megtartani a várost és meghiúsítani az orosz előretörést. Ha nem, akkor a NATO-nak ki kell találnia egy alternatívát, amely magába foglalja a tárgyalások megkezdését is Oroszországgal”

fogalmaz az elemző.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »