Vészforgatókönyvekkel készülnek a kilépésre

A határellenőrzéstől az éves céges beszámolókon keresztül az élelmiszerellátásig az élet minden területén komoly fennakadásokat okozhat a megállapodás nélküli Brexit.

A font hatheti mélypontra esett vissza a dollárhoz képest szerdán délelőtt a Brexit körüli folytatódó bizonytalanságok miatt. A héten ismét több figyelmeztetés is elhangzott azzal kapcsolatban, hogy mi várható, ha nem a kormánynak nem sikerül megállapodni a kilépés feltételeiről az Európai Unióval.

A brit számvevőszék feladatait ellátó független parlamenti testület, a National Audit Office (NAO) szerdán hozta nyilvánosságra 52 oldalas tanulmányát, amely szerint a határőrizeti- és vámszervek már nem képesek felkészülni erre az esetre, ehhez túl rövid idő maradt 2019. március 29-éig – és a jelentés szerint ezzel a kormány már tavaly júliusban tisztában volt.

A felkészületlenség káoszt hoz majd a kereskedelem számára, és valóságos ajándékot jelent a szervezett bűnözésnek. Utóbbi probléma tovább súlyosbodik, ha Nagy-Britannia elveszíti a hozzáférést az Unió biztonsági adatbázisához

– figyelmeztetett a NAO, amely szerint 8 százalékkal növelni kellene a brit határőrizeti hatóság operatív állományának jelenleg 7734 fős létszámát.

A Nagy-Britannia és az EU közötti áruforgalom tavaly 423 milliárd fontot tett ki, az úgynevezett hard Brexit esetén erre a kilépés után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai lesznek érvényesek.

A brit adó- és vámhivatalnak becslések szerint évente 260 millió vámáru-nyilatkozatot kellene feldolgoznia a jelenlegi 55 milliós éves átlag helyett, és 145-250 ezer közé tehető azoknak a brit üzleti vállalkozásoknak a száma, amelyeknek fennállásuk óta első ízben kellene ilyen vámjogi formanyomtatványokat kitölteniük és benyújtaniuk.

A határellenőrzés miatt az érintett cégeknek a szállítmányok késlekedésével kell számolnia, miközben a jelentősen megnőne a csempészet. Utóbbi miatt aggódik a kisvállakozásokat összefogó szervezet (FSB) is.

A kormány szerintük „álomvilágban” él, ha azt hiszi, hogy a brit kilépés idejére sikerül kiépíteni olyan infrastruktúrát a határon, amellyel lehetséges az áruk követése és ellenőrzése.

Hírdetés

Minden nap egyre közelebb hozza a megállapodás nélküli Brexit kijózanító valóságát, ami ártalmas és veszélyes lesz a kisvállalkozások számára

– idézte az Independent Mike Cherryt, az FSB elnökét.

Figyelmeztetést adott ki szerdán a számviteli fegyelem betartását ellenőrző brit hivatal, a Financial Reporting Council (FRC) is, amely nyílt levelében arra szólította fel a vállalatokat, hogy éves jelentésükben tételesen sorolják fel, milyen esetleges hatással lesz rájuk a Brexit, ismertessék az üzleti modelljükre vonatkozó konkrét kockázatokat, ne csak általános aggodalmaiknak adjanak hangot.

Egyértelműen azonosítani kell” az olyan veszélyeket, mint az import- és exportvámok, illetve az ellátási láncot megzavaró fennakadások, és „a menedzsmentnek vázolnia kell, hogy milyen lépéseket tesz, illetve tett a potenciális hatása kezelése érdekében

– idézte a levelet a Reuters.

Szerdai londoni sajtóértesülések szerint a brit kormány már különböző készenléti terveket vázol fel megállapodás nélküli kilépés esetére, elkerülendő a fennakadásokat a lakossági ellátásban. A Financial Times értesülése szerint például

az ország arra kényszerülhet, hogy teherhajókat vagy hajótereket kelljen bérelnie a friss élelmiszer, gyógyszer és egyéb szükséges árucikkek szállítására alternatív kikötőkön keresztül.

A Dover és Calais közötti útvonal ugyanis ebben az esetben akár hat hónapig is csak a kapacitása 12-25 százalékával lesz képes működni.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »