Veszélyes levegőminőségre figyelmeztetnek

Veszélyes levegőminőségre figyelmeztetnek

A Sajó völgyében, de máshol többfelé is egészségtelen a levegő.

Tegnap veszélyes volt a levegő minősége Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján. További négy település – Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya – levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt a Levegőhigiénés Index kategóriái alapján. A meteorológiai előrejelzés alapján a mai napon többfelé, elsősorban a Tiszántúlon megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására – írja honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hírdetés

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbíthatják, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók – gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák – lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kis méretű aeroszol részecskéket, így javasoljuk, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Kedvezőtlen levegőminőség esetén se feledkezzünk meg a belső tereink rendszeres, gyors szellőztetéséről. Forgalmas utak mentén a csúcsidőszakon kívül nyissuk ki az ablakokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »