Vége az őskori módszernek? Szülők ezrei lélegezhetnek fel

Vége az őskori módszernek? Szülők ezrei lélegezhetnek fel

Jelenleg a legtöbb oktatási intézményben minden hónapban hosszú sorokat végigküzdve, készpénzzel fizetik be a szülők a menzát, mert csak erre ad lehetőséget a fenntartó. A szülők 21. századi megoldást sürgetnek, az önkormányzat pedig spórolni szeretne. Egy szegedi cég által fejlesztés alatt álló módszernek hála, mindkettő valóra válhat.

Bármi jobb lenne ennél a kőkorszaki módszernél – mondja egy váci édesanya, aki minden hónapban végigszenved egy hosszú sort, hogy kifizethesse gyermekei ebédjét az iskola gazdasági osztályán. Az oktatási intézményükben csak készpénzzel intézhetik a befizetést, ráadásul egy, az iskola által meghatározott napon, igaz, akkor este hatig. Nincs ezzel a problémával egyedül, Tímea is havonta küzdi végig a kígyózó sort, és nem érti, hogy ha ismerősük óvodájában lehet utalni az összeget, akkor náluk miért nem. „Mindenki rohanna dolgozni, miközben sokszor bajlódnak a visszajáróval. Otthonról – mint más havi befizetnivalót is – kényelmesen tudnánk rendezni” – mondta az MNO-nak. A legtöbb szülőnek az is gondot okoz, hogy lebetegedő gyermekének a másnapi ebédjét lemondja – aznapit nem is lehet –, erre ugyanis sok közoktatási intézményben mindössze reggel 8-ig van lehetőség. Jó lenne egy olyan internetes felület, ahol a szülők kifizethetik az ebédpénzt és lemondhatják a menzát – fejtegette Tímea.

Milliókat spórolhat a fenntartó is

„Az ebédbefizetés módját a fenntartó határozza meg” – tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő, budapesti óvodaigazgatótól. Gödöllőn a legtöbb intézményben csekken fizetik be az ebédpénzt, ami a városnak éves szinten hétmillió forintjába kerül – ezt már Gémesi György, a város polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke nyilatkozta az MNO-nak. Mint mondja, szeretnének ők is egy olyan felületet, ahol a befizetés megoldható lenne, így nemcsak a szülőket segíthetnék, hanem az önkormányzat is megspórolhatná a csekkbefizetéssel járó költségeket. Jelenleg kísérleteznek is egy szoftverrel, de egyelőre nem sikerült összehangolniuk az önkormányzat rendszerével. Szerinte nagyon sok fenntartó pénzhiány miatt nem tehetné meg, hogy több milliót költsön erre. Gödöllő a programmal szeretné a szülőket arra ösztökélni, hogy vegyék komolyan a befizetéseket, az a gyerek ugyanis, akinek a szülei nem fizettek, egész egyszerűen nem kapna enni. Mint mondta, volt, hogy hárommilliós kintlévősége halmozódott fel a városnak a csúszó ebédbefizetések miatt.

Hírdetés

Szeged már lépett, ősztől életbe lép az új módszer

Szegednek ezzel nincsen gondja, jelenleg egy önkormányzati tulajdonú céggel fejlesztettnek gyermekétkeztetési rendszerükhöz egy olyan szoftvert, aminek köszönhetően, szeptembertől nem kell sorban állniuk azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatához (NGSZ) tartozó intézménybe jár. „Menüválasztás, a már kiválasztott menü módosítása, ebédlemondás, fizetés – ezeket mind interneten tudják majd intézni” – mondta lapunknak Drégelyi Zoltán, a Ritek Zrt. vezérigazgatója. Az elv egyszerű, a gyerek a diákigazolványát a menzán odaérinti a vonalkódolvasóhoz, a konyhai dolgozó pedig azonnal látja, hogy jogosult-e a diák az ebédre, ahogy azt is, hogy melyik menüt adja ki – tette hozzá Drégelyi, aki szerint a szoftvernek hála a kiszolgálás is sokkal gyorsabb lesz.

Nemcsak minden közétkeztetéssel kapcsolatos ügyet tudnak majd otthonról rendezni a szülők, de visszamenőleg még azt is ellenőrizhetik, hogy gyerekük evett-e mindennap és felvette-e az uzsonnát. A szoftver kifejlesztése 15-20 millió forintjába kerül a fenntartónak, jó hír azonban, hogy ezt az összeget megspórolhatnák azok az önkormányzatok, amelyek igényt tartanak a szoftverre. A tervek szerint ugyanis a rendszert a márciusi tesztelések és a szeptemberi élesbe lépést követően – mindössze munkaköltségért cserébe – rendelkezésre bocsátják a többi fenntartónak is – ígéri Drégelyi. A menzafigyelő felhőalapú szolgáltatás, így nem kell emiatt plusz számítógépet sem venniük az önkormányzatoknak – emelte ki. A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy szoftverükkel nem ők találták fel a spanyolviaszt, több hasonló rendszer is működik már, de olyan, amivel a fizetés és az adminisztráció egy felületen belül kezelhető, eddig nem volt.

Nem veszíti el senki a munkáját

Az új ebédbefizetési mód nem jár elbocsátásokkal – nyilatkozta portálunknak Ruzsity Krisztina, az NGSZ igazgatója. Mint mondta, az ebédpénz beszedését végző dolgozó rengeteg egyéb feladatot is ellát, többek között kezeli az étkezők adatait és elvégzi a kedvezményekkel kapcsolatos feladatokat is. Ruzsity arról is szólt, hogy a Délmagyarország a Ritekkel együttműködve megszondáztatta olvasóit, a körülbelül 14 ezer, a város közétkeztetését igénybe vevő közül 192-en válaszoltak. A közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a szülők 93 százaléka támogatta a várhatóan szeptembertől életbe lépő új ebédbefizetési módot. Mint mondta, továbbra is lesz arra lehetőség, hogy aki készpénzzel akar fizetni, megtehesse.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »