Vaskos büntetéseket rónak ki a járványügyi intézkedések megsértéséért

Vaskos büntetéseket rónak ki a járványügyi intézkedések megsértéséért

A Covid-automata szerint egyre szigorodnak a szabályok az egyes járásokban. A szakértők szerint azonban az emberek már belefáradtak a betartásukba, a hatóságok pedig több ezer jogsértésről számolnak be. A pszichológusok szerint az egyre növekvő koronavírus-fertőzést agresszió és a járványellenes intézkedések betartásának megtagadása kíséri. Pedig az alapvető szabályok továbbra is érvényesek – maszkhasználat, a távolság betartása, a kezek fertőtlenítése.

Az egészségügy és más szakértők is nagyobb átoltottságot szorgalmaznak, ha nagyobb szabadságot akarunk. Nem mindenki osztja azonban Szlovákiában ezt a véleményt. Az ország polgárainak több mint a fele még mindig nincs beoltva. És sokan figyelmen kívül hagyják a járványügyi intézkedéseket. Erről tanúskodnak a rendőrségi feljegyzések is, ezek szerint az idei év eleje óta több ezer szabálysértést és kihágást regisztráltak.

Ellenőrzések minden sarkon

A 2021. január 1-jétől 2021. október 10-éig tartó időszakban összesen 66 832 szabálysértést regisztráltak a járványügyi intézkedések betartásának megsértésével kapcsolatban, mondta Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő a hnonline.sk portálnak. Beletartozik ebbe az orvos által előírt karantén betartásának a megszegése, továbbá a maszkviselés kötelezettségének vagy a vendéglátóipari egységek nyitvatartási tilalmának a megszegése is az egyes járásokban. A legtöbb szabálysértést Eperjes és Kassa megyében állapítottak meg, így értelemszerűen ott fizették a legtöbb bírságot is, a legkevesebbet pedig Trencsén megyében.

Ellenőrzésekre például a bevásárlóközpontokban, éttermekben, a pályaudvarokon és peronokon, de az élelmiszerboltokban, illatszerboltokban, csomagküldő helyeken és újabban a gyűjtő- és oltóközpontokban is fel kell készülni.

A rendőrségi szóvivő szerint a közrendet az illetékes kerületi rendőrségek biztosítják, hogy elejét vegyék az oltásellenesek fizikai vagy verbális támadásainak az orvosok vagy az egészségügyi személyzet ellen.

Bírságot azonban a városi rendőrség is kiszabhat. Pozsonyban például az idei év elejétől október 20-áig összesen 177 járványellenes intézkedésekkel kapcsolatos szabálysértéssel, köztük a maszkviselési kötelezettség elmulasztásával foglalkoztak. A fővárosi rendőrségi szóvivő, Barbora Krajčovičová szerint a városi rendőrség összesen 2610 euró összegű bírságot szabott ki, 40 esetben pedig az illetékes regionális közegészségügyi hivatalhoz továbbította a szabálysértést.

A gasztronómiai létesítményeket a Közegészségügyi Hivatal felügyeli.

Hírdetés

Az elrendelt intézkedések be nem tartása miatt 2021 januárja és 2021 októbere között körülbelül 250 ezer euró értékben javasoltak bírságokat szabálysértési és közigazgatási eljárások során,

jelentette ki a hnonline.sk-nak Dáša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője, aki szerint szeptemberben a leggyakrabban a Kassai, a Csacai és a Trencséni járásban szabtak ki bírságokat. Az ellenőrzéseket többnyire a gasztronómiai létesítményekben vagy a szálláshelyeken végezték. Elmondása szerint az üzemeltetők leggyakrabban a működési rezsim megjelölésének elmulasztása miatt – azaz amiatt bűnhődtek, hogy nem jelölték ki, hogy az oltottak, az OTP- vagy az alapcsoportba tartozók léphetnek-e be a vendéglátóipari egységbe, illetve amiatt, hogy nem tartották be azt a szabályt, miszerint az üzemegység zárt területére csak maszkot viselő embereket engednek be.

Leggyakrabban a tömegközlekedésben voltak problémák

A tömegközlekedési eszközökben a rendőrök, a városi rendőrök és a higiénikusok is ellenőrizhetik a maszkviselést. A közlekedési társaságok rendszeresen szembesülnek az ebből származó incidensekkel, pedig mindig kérik az utasokat, hogy takarják el a felső légutaikat, amikor felszállnak a buszokra vagy a villamosokra.

Amennyiben a gépjármű vezetője észleli, hogy az utas maszk nélkül szállt fel, megkérheti az utast, hogy vegye fel a maszkját, vagy végső megoldásként arra is megkérheti, hogy hagyja el a járművet,

tájékoztat Martin Chlebovec szóvivő hozzáfűzve, amennyiben a gépjármű vezetőjének az utas nem engedelmeskedik, a városi vagy az állami rendőrségnek kell beavatkoznia.

Sok incidens történik azonban a vonatokon is. Tavaly a vasúttársaság összesen 105 olyan eseményt jegyzett fel, amely során az utasok figyelmen kívül hagyták a higiéniai intézkedéseket, például a kötelező maszkviselést. Előfordultak emellett agresszív utasok elleni beavatkozások is. 2021-ben összesen 284 rendőri beavatkozást regisztráltak a vasúti társaságok a személyszállító vonatokon különböző okokból, amelyek legtöbbje az agresszív utasokkal szembeni beavatkozás volt.

Mekkora bírságot szabhatnak ki?

A bírságok kiszabása során a rendőrség vagy az közegészségügyi hivatal minden esetben individuálisan jár el, és a bírságot legtöbb esetben helyben ki kell fizetni. Ha valaki ott, helyben nem tudja a bírságot kifizetni, számlát és postai utalványt állítanak ki neki.

Amennyiben a szabálysértő nem hajlandó a bírságot kifizetni, a rendőr a szabálysértés gyanúja miatt feljelentést tesz az illetékes közigazgatási szervnek, amely a szabálysértés elbírálására jogosult”

– fűzte hozzá a rendőrségi szóvivő. A közegészségügyi hivatal is róhat ki bírságot közegészségügy területén elkövetett szabálysértésekért, illetve egyéb közigazgatási szabálysértésért. Szabálysértésért egy személy csaknem 1700 eurós „számlát” is kaphat, blokk formájában helyben 99 eurót, a vörös kategóriába tartozó országból érkezés esetén, ha nem tartjuk be a karanténintézkedéseket pedig 5000 eurós bírságot is kiszabhatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »