Vaskori csónakot találtak egy észak-svájci tóban

Egy 2500 éves, az első vaskorban használt, jó állapotban fennmaradt csónakot fedeztek fel a Svájc északi részén fekvő Neuchateli-tóban – jelentette az RTS svájci közszolgálati televízió.

A csónakra Grandson falu közelében bukkantak rá – közölték a feltárásban részt vevő régészek.

A 12,3 méter hosszú csónakot egyetlen tölgyfa törzséből faragták ki. Három és fél méter mélyen bukkantak rá a harmadik legnagyobb svájci tó északi partjánál, egy homokos partszakaszon – közölte Vaud kanton régészeti hivatala. A leletet szerdán mutatták be a nagyközönségnek.

VIDEO. Une pirogue en chêne, vieille de plus de 2500 ans, a été sortie des eaux du lac de Neuchâtel à la Poissine, près de Grandson. #Suiise #Vaud #Histoire pic.twitter.com/b3x9O0FIqi

— emmanuel deshayes (@manudeshayes) September 7, 2023

Hírdetés

A csónak pénteki kiemelését több hónapos előkészítő munka előzte meg, melynek során a vízalatti állagmegőrzésben járatos szakértők segítettek a régészeknek.

A svájci és a közép-európai tavak igen gazdagok régészeti leletekben, még azokból az időkből, amikor cölöpökön álló falvak épültek a partjaikon, amelyek az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek.

Ezek a települések a Kr. e. ötödik évezred és a Kr. u. 500-as évek között keletkeztek, de a régészek szerint a csónak ezen civilizációk vége felé készülhetett.

A szénizotópos kormeghatározás szerint Kr. e. 750 és 520 között készült, amikor a tó partján már nem álltak falvak. Nem sok vízi jármű maradt fent ilyen jó állapotban – idézte Nicole Pousazt, a kantoni régészeti hivatal munkatársát a SWI swissinfo.ch hírportál.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »