Vashegyi György: a Nemzeti Filharmonikusok 100 éve egy gyönyörű történet

Vashegyi György: a Nemzeti Filharmonikusok 100 éve egy gyönyörű történet

Áprilisban születésnapi koncertekre, novemberben a 100 évvel ezelőtti első koncert megismétlésére készül a zenekar.

„Ez az első olyan évad, amelybe viszonylag frissen érkezett főzeneigazgatóként beleszólással bírtam. Ennek az évadnak nagyon sok eleme már készen volt, pontosan azért, mert a 100 év nagyon sok mindent meghatároz” – mondta az InfoRádióban Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója.

A jubileumi koncert április 17-én lesz a Müpában. A koncert első felében Vashegyi György, a másodikban pedig Kovács János lesz a karmester. A zeneigazgató szerint Bartók, Liszt és Brahms műveinek bemutatása jól példázza azt az arculatot, amelyet a zenekar magáénak vall. A Cantata profana előadásában a Nemzeti Énekkar is közreműködik.

Mint mondta, nagyrészt megtartották az eddigi bérletstruktúrákat, de

új elem az operabérlet.

Fontos eleme továbbá az új évadnak a bécsi klasszikus sorozat elindítása is Mozart és Haydn műveire alapozva. Ez egy olyan koncepciózus munka kezdete, ami eddig még nem volt jelen kellő hangsúllyal az együttes életében. „Az eddigi szakmai életutam miatt ebben talán többet tudok segíteni, mint más” – jegyezte meg Vashegyi György.

Most azon dolgoznak, hogy a 2024/2025-ös évad bejelentésével ne kelljen mostantól egy évet várni.

„Fantasztikus művészek alkotják ezt a zenekart, hiszen egyénenként is nagyon kimagasló zenészek, akiknek érdemes minél jobban kijönniük a fényre” – mondta a főzeneigazgató. Ugyanakkor a zenekarnak elsősorban zenekarként kell működnie.

Vashegyi György felvetette, hogy Joseph Haydn kismartoni zenekara – melyet Esterházy Miklós, a „pompakedvelő” regnálása alatt működtetett – nyolc vonós játékosból állt: három prímből, két szekundból, egy brácsából, egy csellóból és egy bőgőből. Ma viszont egy átlagos kamarazenekar ennek a kétszerese, tehát át kell gondolni, hová nyúlnak vissza a szimfonikus zenekari játékmód gyökerei.

„Szeretnénk azt például, hogy ez a zenekar rendszeresebben játsszon kisebb formációkban is” – mondta Vashegyi György.

A Müpával

A szorosabb együttműködés keretében a Müpával összehangolják a tevékenységünket. Ennek első lépése a már említett operabérlet, amelynek egyik előadását már a palotával közösen valósítják meg.

A következő évadokban szeretnének több ifjúsági hangversenyt tartani, mert „a zenével nevelés az ifjúságnak létkérdés”.

Az együttműködés vonatkozik a tisztán állami fenntartású egyéb magyar zenekarokra is.

Ilyen például a Concerto Budapest vagy a Szent István Filharmonikusok, amely együttes vezető karmesterét a Dohnányi-, Bartók- és Kodály-koncertre megnyerték, ahol a 100 évvel ezelőtti Pesti Vigadó-beli koncertet ismétlik meg. A műveket Vashegyi Györgyön kívül két karmester, Záborszky Kálmán és Keller András fogják vezényelni.

Az együttműködés mellett szeretnének előrelépni a nemzetköz partnerekkel is. Ehhez el kell kezdeni egy konzekvens munkát, illetve folytatni az eddigieket.

„Ez a 100 év gyönyörű történet, és nagyon hálásak vagyunk a Jóistennek elsősorban és a magyar tehetségnek, kitartásnak, hogy ez a 100 év ilyen szépen sikerült. Tele vagyunk ötletekkel és lelkesedéssel a folytatást illetően” – zárta gondolatait Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója.

Nyitókép: Facebook: Nemzeti Filharmonikusok / Hungarian National Philharmonic

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »