Varsóból ellopott Kandinszkij-kép

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Botrányosnak nevezte pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, hogy Lengyelország hivatalos tiltakozása ellenére egy németországi aukción elárverezték Vaszilij Kandinszkij orosz absztrakt festőnek 1984-ben a varsói Nemzeti Múzeumból ellopott képét.

Hírdetés

Vaszilij Kandinszkij (1866-1944) Kompozíció nevű akvarelljét a Grisebach német aukciósház csütörtökön 310 ezer euróért (127 millió forint) árverezte el.
   
Müller a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak pénteken elmondta: a helyzet botrányos. “Annak ellenére, hogy a lengyel diplomácia tájékoztatta a német hatóságokat, valamint az aukciósház vezetését, hogy lopott műtárgyról van szó, mégis elárverezték” – fejtette ki.
   
Megerősítette: Lengyelország jogi lépéseket fog tenni a mű visszaszerzése érdekében.
   
A lépéseket csütörtökön már a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca helyezte kilátásba. A minisztériumi közleményben “rendkívül erkölcstelennek”, valamint a nemzetközi műtárgypiacon alkalmazott szabályokkal ellentétesnek minősítették az 1984 júniusában a varsói Nemzeti Múzeum gyűjteményéből ellopott kép elárverezését.
   
Lengyelország és Németország között már komoly vita áll fenn a kulturális javak (múzeumok, műtárgyak, műemlékek) második világháborús veszteségeiről is. Az 1939-es német támadás következtében elszenvedett lengyel károkról szóló, szeptember 1-én bemutatott lengyel parlamenti bizottsági jelentésben 19,3 milliárd zloty (1,7 ezer milliárd forint) összegben jelölték meg a kulturális javak veszteségeit. Berlin viszont Lengyelország esetében lezárt ügynek tekinti a második világháborús jóvátételt.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »